28.03.2013

Kruche zajaczki

Kruche zajaczki
To już pewnie ostatnia z tegorocznych propozycji wielkanocnych. 
Kruche zajączki, które mogą przyozdobić Wasze świąteczne stoły. 
Zamiast nadzienia z ciastkami i dulce de leche możecie użyć kulek marcepanu, marmolady owocowej czy świeżych owoców (np. jabłek). 
Ich urok osobisty na pewno ucieszy oko podczas niedzielnego śniadania! :) 

Tylko nie zapomnijcie wyjąć pieprzu przed zjedzeniem!!







źródło pomysłu: blog loreleisloaves; przepis: autorski
http://www.loreleisloaves.com/blog

26.03.2013

Esencja waniliowa

Esencja waniliowa
Bursztynowa klarowna esencja waniliowa, która z pewnością przyda się do wypieków. 
Można jej używać już po ok. 2 tygodniach leżakowania. 
Wzbogaci smak i aromat niejednego ciasta czy deseru! 
Śmiało można też wykorzystywać zanurzone w esencji laski wanilii, a po wydrążeniu ziaren należy wrzucić korę z powrotem do buteleczki. 
Termin ważności: wiele wiele lat! 
Wystarczy na bieżąco dolewać alkohol i dorzucać laski wanilii :)



23.03.2013

Babka cytrynowo-jogurtowa

Babka cytrynowo-jogurtowa
Wielkanoc tuż tuż... Dziś zrobiłam próbę generalną przed świętami. Muszę przyznać - udana! Choć nie znoszę cytryn, to w tym przypadku zmieniłam zdanie. Babka jest w smaku bardzo delikatna i puszysta, a przede wszystkim wilgotna - dzięki zawartości jogurtu. Niekonieczne jest jej lukrowanie - można tylko posypać cukrem pudrem. Wpisuję na listę wypieków obowiązkowych na Wielkanoc!!




21.03.2013

Czekoladowe babeczki

Czekoladowe babeczki
Pyszne czekoladowe babeczki, których smak jest zintensyfikowany czarną melasą. Melasa to ciemnobrązowy syrop, który powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Polecam ją koniecznie do wypieków na bazie czekolady i karmelu, zobaczycie różnicę w smaku i kolorze wypieku! Smacznego! :) 





17.03.2013

Tort sw. Patryka

Tort sw. Patryka
Dziś Dzień Świętego Patryka - patrona Irlandii. Najważniejszą tradycją obchodów dnia św. Patryka jest noszenie ubrań w kolorze zielonym. Zieleń to narodowy kolor Irlandii, nawiązujący do trawiastego krajobrazu wyspy i symbolizujący koniczynę przypisywaną tradycyjnie świętemu Patrykowi. Stąd pomysł na dekorację kokosowego tortu z mlekiem skondensowanym - zielony krem i zielona koniczynka. Ciasto zostało zrobione w małej blaszce (średnica 20cm), więc jeśli chcielibyście go zrobić w standardowej tortownicy, polecam zwiększyć składniki o połowę.




15.03.2013

Przasne drozdzowe pierozki

Przasne drozdzowe pierozki
Czasami mamy ochotę urozmaicić zwykłe wypieki. Dziś propozycja drożdżowych rogalików, które pewnie każdy kiedyś jadł. Ale czy w takiej formie? Lekkie i puszyste, z chrupiącym grzebieniem. Można przechowywać do kilku dni w szczelnym pojemniku, jednak najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Polecam do wieczornej herbatki! :)




12.03.2013

Panna Cotta

Panna Cotta
"Gotowana śmietanka" to deser rodem z Włoch. Jadłam go po raz pierwszy w życiu i zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie. Smakował podobnie do budyniu waniliowego, był tylko bardziej zwarty i zimny :) Koniecznie polecam z jagodami! Jeśli oczywiście zamroziliście jesienne zbiory ;) Na pewno będzie też pyszny z brzoskwiniami lub ananasem z puszki czy polany tylko syropem klonowym. Można go jeść prosto z filiżanki, albo podać na talerzyku deserowym.



Zdjęcie z przygotowań deseru: filiżanki umieszczone w blaszce z lodowatą wodą.









11.03.2013

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa
Czekoladowa tarta, dla lubiących słodkie wypieki. 
Nawet baaaardzo słodkie! 
Może Was zdziwić obecność solonych orzeszków, ale uwierzcie mi, że naprawdę idealnie współgrają z karmelem. 

Do wypróbowania! :) 



10.03.2013

Tort advocaatovy

Tort advocaatovy
Pracochłonny, ale było warto! Entuzjazm z jakim został przyjęty wynagrodził mi czas spędzony nad jego przygotowaniem. Delikatny krem, konsystencją przypominający piankę ptasiego mleczka, rozpływał się w ustach. Mocnym akcentem są rurki waflowe, które z pewnością stanowią ciekawą dekorację. Polecam nie tylko na huczne uroczystości! :)



źródło: blog kuchniaaleex
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/04/tort-ajerkoniakowy-wg-aleex.html

9.03.2013

Royal blue cupcakes

Royal blue cupcakes
Dekoracja w kolorze "royal blue" - elegancka, klasyczna, ze smakiem. 
Pod advocaatovą polewą i czekoladowymi zygzakami kryją się kawowe babeczki. 
Mało słodkie ze względu na przybranie, jednak kawowa nuta mocno wyczuwalna. 
Polecam!



8.03.2013

Tort marchewkowy

Tort marchewkowy
Dziś chciałabym Wam zaproponować tort marchewkowy z dużą ilością bakalii. Aromat cynamonu unosił się w kuchni jeszcze długo po pieczeniu. Polecam szczególnie tym, którzy lubią wilgotne ciasta. Pycha!



Tort wiśniowo-rumowy

Tort wiśniowo-rumowy
Moją pierwszą propozycją będzie tort wiśniowo-rumowy, który piekłam walentynkową porą. W małej blaszce powstał całkiem spory torcik. Mokry, mocno rumowy biszkopt, mleczny krem i duuuuużo wiśni. 
W sam raz dla łakomczuchów :)

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger