29.03.2014

Racuchy

Racuchy
Delikatne i puszyste. 
Najlepsze z syropem klonowym! 

Mniam!



Racuchy
Składniki:

** szklanka = o pojemności 250 ml **
  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 średnie jabłka
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Dodać żółtka i miksować.
Dodać mąkę, cukier, sodę i mleko - delikatnie wymieszać rózgą kuchenną.
Na końcu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce (grube oka) jabłka.
Wymieszać.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Dodatki:
  • syrop klonowy
  • miód
  • cynamon
  • cukier puder
  • golden syrup
  • melasa


przepis autorski

23.03.2014

Cynamonowe latte macchiato

Cynamonowe latte macchiato
Udało mi się! Udało! 
W końcu wyszło mi idealne 3-warstwowe latte macchiato :)
Robiłam kilka podejść, za każdym razem jednak kawa mieszała się z mlekiem.
Ostatnio, na spotkaniu ze znajomymi podpatrzyłam jak wprawiony barista tworzy warstwy.
Nie jest to wcale takie trudne!!
Na dzisiejszą pluchę za oknem będzie jak znalazł.

Do kawy użyłam gęstego cynamonowego syropu.
Firma Mount Caramel proponuje jeszcze takie smaki: 
            czekoladowy, karmelowy, imbirowy, miodowy i kawowy.
Polecam, są pyszne! :)






14.03.2014

Sernik królewsko-wiedeński

Sernik królewsko-wiedeński
Udało mi się cyknąć foty przed jutrzejszą pluchą! :) 

Zapraszam na sernik królewsko-wiedeński. Dlaczego taka nazwa? 
Królewski - ze względu na kakaową kruszonkę, a wiedeński - bo jest duuuuuuuużo ciężkiego sera! 
Waniliowy smak przełamałam cytrusowymi nutami, dzięki temu sernik nie jest mdły.

Są i kroooooooookusy! :) (miały wyrosnąć fioletowe!!)






przepis autorski

8.03.2014

Dacquoise

Dacquoise
Dokładnie rok temu założyłam tego bloga. 
Choć miałam kryzys pieczenia w okolicach Nowego Roku, to udało mi się przerwać złą passę i znowu jestem. 
Krótka zima sprawiła, że chętniej włączam mikser, a później aparat fotograficzny. 
Z okazji 1 urodzin bloga, bo chyba mogę to tak określić, zapraszam na tort ;) 

Jeśli mięliście okazję jeść taki w cukierni Sowa (dla wielu właśnie tam jest najlepszy), to przyznaję, że ten prezentowany tutaj jest równie wyśmienity!

Jej wysokość Dacquoise:



Copyright © 2016 My Caprice , Blogger