30.12.2014

Francuska 44

Francuska 44
W zeszłym roku zaproponowałam Wam przepis na domowy Baileys.
W tym roku przygotowałam nalewkę pomarańczowo-kawową zwaną "Francuska 44".

Delikatna, lekko cierpka w smaku, z intensywnym, kawowym aromatem.
Sezon na pomarańcze w pełni, skuście się na jej zrobienie.
Będzie ciekawą odmianą na karnawałowych imprezach :)
Nalewka "Francuska 44"
  • 1 pomarańcza
  • 44 ziarenka kawy
  • 44 płaskie łyżeczki cukru
  • 0,5 l wódki
Pomarańczę wyparzamy i robimy 44 nacięcia.
W nacięcia wciskamy ziarna kawy.
Tak przygotowaną pomarańczę wrzucamy do słoika o pojemności min. 1 l.
Wsypujemy cukier i wlewamy wódkę.
Odstawiamy do lodówki na 44 dni, wstrząsając słoikiem co kilka dni (aby cukier się rozpuścił).
Po tym czasie wyjmujemy pomarańczę, przekrawamy ją na pół i wyciskamy sok.
Sok wlewamy do trunku. Całość przecedzamy przez gazę do butelki.
Zdrówka! ;)
w trakcie leżakowania

22.12.2014

Sernik z rosą

Sernik z rosą
Klasyk na wigilijnym czy wielkanocnym stole.
Musiał się pojawić i tutaj :)
Proponuję bez blatu, ale możecie go zrobić na cieście kruchym, bądź herbatnikach*.

Tym wpisem chciałabym Wam życzyć spokojnych i ciepłych świąt Bożego Narodzenia.
Zwolnienia tempa i nabrania dystansu do tego, co nas otacza.
Pięknych chwil roziskrzonych uśmiechem i wspomnieniami.

Wesołych Świąt moi Czytelnicy! :)

* porcje ciasta wycinałam specjalną obręczą :)

Sernik z rosą:
składniki na blaszkę 28x23 cm:

** szklanka = o pojemności 250 ml **
  • 1 kg sera twarogowego "Mój ulubiony" z Wielunia lub 3x mielonego sera typu "klinek"
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 paczki budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 400 ml śmietanki 30/36%
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g sparzonych rodzynek (pominęłam) 
Przygotowanie: 
Ser przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki, poza rodzynkami i delikatnie miksujemy mikserem do połączenia składników. Jeśli lubimy dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.

Przelewamy masę serową (jest dość płynna) do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Pieczenie: 
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 50 min.

Rosa:
  • 3 białka
  • 125 g cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier (łyżeczka po łyżeczce!). 
Powinniśmy otrzymać błyszczącą masę (jak na bezę).
Wyłożyć na upieczony, gorący sernik.
Włożyć do piekarnika.

Pieczenie: 
Temperatura: 170ºC
Czas: 10-12 min.

Piana nie może się spiec - wtedy rosa się nie pojawi.
Studzić w uchylonym piekarniku.



16.12.2014

Korzenne babeczki

Korzenne babeczki
Eksperymentując nadal z przepisem na ciasto ekstremalnie czekoladowe powstały... 
czekoladowo-korzenne babeczki.

Jak najbardziej udane, wilgotne i pachnące przyprawą do piernika.


Babeczki korzenno-czekoladowe:
Składniki na ok. 15-16 babeczek:
  • 125 g margaryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki melasy (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta chilli (papryki ostrej mielonej)

Przygotowanie:
W ok. 2 l garnku roztopić margarynę. Wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Rozpuścić.
Następnie wlać mleko i wodę. Wsypać cukier, gorzkie kakao, melasę i olej. 
Dobrze wymieszać i zagotować "czekoladę".
W misce roztrzepać jajka (mikserem ok. 30-40 sek.). 
Do jajek wlać przestudzoną "czekoladę".
Krótko zmiksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, przyprawami korzennymi i chilli.
Ponownie krótko zmiksować - masa nie jest b. gęsta, tak ma być. 
Nie kombinujcie, żeby dodać więcej mąki, bo wyjdzie twardy suchar! ;)
Napełniać papilotki do 3/4 objętości.
Wyjąć od razu po upieczeniu i studzić na kratce. 

Dekorować czekoladą/lukrem

Pieczenie: 
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 40 min.



9.12.2014

Borówka z gruszką

Borówka z gruszką
Używana głównie do mięs i serów. Bo z nimi komponuje się rzeczywiście bardzo dobrze.
Śmiało  może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem.
Złamie słodycz nadając wypiekowi kwaskowatego, lekko cierpkiego smaku.


Borówka z gruszką do słoików:
  • 0,5 kg borówki brusznicy
  • 250 g gruszki
  • 80-100 g cukru (w zależności jak słodką mamy gruszkę)
Borówkę płuczemy, przebieramy i wsypujemy do garnka. Zasypujemy cukrem.
Włączamy palnik i zaczynamy smażyć na małym ogniu.
W międzyczasie obieramy gruszkę i kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do borówki. Od momentu zagotowania smażymy całość ok. 20-30min.
Co jakiś czas mieszamy.
Gorący przetwór wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Czekamy aż wystygną, następnie pasteryzujemy na mokro ok. 15 min.

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger