21.07.2015

Nagi tort

Nagi tort
To moja ulubiona wersja tortu, tzw. "naked cake".
Nieudekorowany tort, z widocznym kremem, bez lukrowych otoczek i cukrowych koralików.
Nagie torty zdobywają coraz większą popularność.
Choć skromnie przybrane wyglądają wyjątkowo elegancko i dostojnie.

A Wy co o nich myślicie?
Tort z kremem śmietanowym i wiśniami
(składniki na tortownicę o średnicy 18cm)

Biszkopt
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta.
Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesiane mąki (lub kakao w wersji czekoladowej) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.
Forma (u mnie najczęściej tortownica 25cm albo blacha 29x24cm):
Smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 160
ºC Wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC
Pieczemy przez ok. 30-35 min. aż się zrumieni.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy (podkładałam drewnianą deskę).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.

Nasączanie
Każdy z blatów ponczujemy po ok. 60 ml rumu/wódki/herbaty czarnej/wody z cytryną - co kto woli.

Krem śmietanowy
  • 500 ml śmietanki UHT 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru (w zależności jak słodkie lubicie)
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok. 3 łyżki wrzącej wody
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, najlepiej w jakiejś szklanej miseczce (pamiętajmy o tym, że będziemy hartować żelatynę przed dodaniem jej do bitej śmietany - dzięki temu unikniemy grudek w masie).
Odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder.
Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany - dokładnie mieszamy.
Zahartowaną żelatynę wlewamy do bitej śmietany i łączymy masę na najwyższych obrotach miksera.

Dodatkowo
  • 2/3 szkl. konfitury wiśniowej
  • 40 g prażonych (na suchej patelni) płatków migdałów
Przekładanie

blat --> konfitura --> 2/3 kremu śmietanowego --> blat --> 1/3 kremu śmietanowego --> płatki migdałów

15.07.2015

Tiramisu

Tiramisu
Pora na klasyk. 

Klasyk rodem z Włoch, gdzie często jest jadany na drugie śniadanie i popijany filiżanką espresso (mmmmm, pysznie!).
Przez wiele osób bardzo lubiany.
Robiłam go po raz pierwszy w życiu.

Smakował wyśmienicie.

Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 min.!

Deser możecie przygotować również w formie do ciasta lub w naczyniu żaroodpornym.
Pamiętajcie tylko - jeśli forma będzie duża, należy podwoić (lub nawet potroić) składniki.
Tiramisu
(składniki na 4 pucharki o poj. 180 ml)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone (schłodzone co najmniej 12 h w lodówce)
  • 100 ml śmietanki UHT 30% (schłodzonej co najmniej 12 h w lodówce)
  • 12 okrągłych biszkoptów
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 150 ml mocnej kawy (wystudzonej)
  • 2 łyżki alkoholu (np. Amaretto czy rumu)
W szklanej, bądź metalowej misie ucieramy żółtka z cukrem nad parą wodną.
Proces trwa ok. 5-7 min. (póki cukier całkowicie się nie rozpuści).
Ubite żółtka odstawiamy na bok.
Do misy wlewamy śmietankę i serek mascarpone (tak, wszystko razem) i ubijamy na gładki krem.
Następnie dodajemy ubite żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników).

Do schłodzonej kawy wlewamy alkohol. Mieszamy.

Przygotowujemy pucharki.
Biszkopty dzielimy na mniejsze kawałki.
Na każdy pucharek przypada 3 biszkopty.
Na dno pucharków układamy nasączone w kawie z alkoholem kawałki biszkoptów.
Posypujemy je kakao.
Na to wykładamy ok. 2-3 łyżeczki kremu.
Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów.
Na to znowu kakao i ok. 2-3 łyżeczki kremu.
Ostatnią warstwę może stanowić już samo kakao.
Ja dodałam jeszcze jedną warstwę biszkoptów, oprószonych kakao.

Deser przed podaniem chłodzimy w lodówce przez min. 2 h.

Smacznego!

Przepis z opakowania po serku mascarpone (zmodyfikowany)
Copyright © 2016 My Caprice , Blogger