29.09.2015

Drożdżowiec bez wyrabiania

Drożdżowiec bez wyrabiania
Coś dla zapracowanych i zagonionych, którzy znajdą "TĘ MAŁĄ" chwilkę na wymieszanie składników w misie.

Później wystarczy czas i ciasto "samo się zrobi" :)

Nigdy nie przepadałam za ręcznym wyrabianiem drożdżowców.
Zazwyczaj posługiwałam się mikserem, do którego montowałam specjalny hak.

W zeszłym tygodniu zadzwoniła do mnie babcia ze "świetnym przepisem".
Drożdżowe bez wyrabiania? - pytam. Babciu, to chyba jakaś magia!

Możliwe, że przepis znacie, bo krąży ponoć "pocztą pantoflową".
Babcia dostała go od swojej przyjaciółki ;)

Ja jestem zachwycona efektem końcowym (smakuje tak samo, jak tradycyjne drożdżowe!), myślę, że Wam też się spodoba.
A co najważniejsze - możecie do ciasta dodać ulubione owoce, kawałki czekolady, powidła czy kruszonkę.

Mniam!
Drożdżowiec bez wyrabiania
(składniki na blachę o wymiarach 29x24)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 rozkłócone jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. zimnego mleka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • ok. 8-10 śliwek
  • filiżanka jagód
Do miski rozkruszamy drożdże, na nie wysypujemy cukier.
Na cukier wylewamy jajka, a na jajka wylewamy olej i mleko.
Na koniec całość zasypujemy mąką.
NIE MIESZAMY! 
Odstawiamy składniki na 3 h. 
Po upływie określonego czasu drożdże zaczną pracować - zrobi się taki mały wulkan.
Wtedy mieszamy drewnianą łyżką, ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Dodajemy sezonowe owoce i/lub kruszonkę.

Kruszonka
  • 90 g zimnego masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki szybko zarobić w misce.
Rozkruszyć między palcami na kruszonkę.

Pieczenie: 
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 50  min.

źródło: babcia

14.09.2015

Brzoskwinie z wanilia i rumem

Brzoskwinie z wanilia i rumem
Dostałam paczuszkę z owocami końca lata. Niemałą...
Znalazłam w mniej m.in. 3 kg dorodnych brzoskwiń.

Część wylądowała w cieście (przepis już wkrótce), część była zjedzona na surowo, a pozostałe 1,5 kg trafiło do słoików.

Jak już pewnie zdążyliście zaobserwować rum dodawałabym wszędzie.
Do dżemu także pasuje ;)
Dżem brzoskwiniowy z wanilią i rumem
  • 1,5 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 laska wanilii
  • 7 łyżek rumu (można pominąć)
Brzoskwinie obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka z grubym dnem.
Zasypujemy cukrem i zalewamy rumem.
Włączamy palnik i gotujemy ok. 45 min., co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie wydrążamy nasionka z laski wanilii i dorzucamy do dżemu.
Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 45-50 min.
Teraz mieszać trzeba już częściej, bo duża część wody odparuje.
Trzeba uważać, żeby nie przypalić brzoskwiń.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy na mokro ok. 15-20 min.

źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/

10.09.2015

Muffinki z jablkiem

Muffinki z jablkiem
Już po urlopie.
Wypoczęta wracam do Was z naładowanymi bateriami :)
Zabieram się do pieczenia.

Pogodynki mówią, że jesienna aura, którą widzimy za oknami, jest tylko chwilowa.
Nadchodzący weekend zapowiada się całkiem ładny!

Niemniej, jesień zbliża się wielkimi krokami.
Jak jesień to dla mnie przede wszystkim jabłka.
Szarlotki, racuchy, tarty, musy, strucle - czas start!
Muffinki z jabłkiem
(składniki na ok. 12-14 szt.)
  • 200 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 125 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 ml oleju (dodałam rzepakowy)
  • 200 ml rzadkiego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić wg uznania (można w małą kosteczkę, w większe kawałki lub zetrzeć na tarce) i skropić sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą.
W większej misce rozmącić jajko, wymieszać z cukrami, olejem, jabłkami (jeśli dodajemy małe kawałki).
Do mieszanki jajecznej dosypać mąkę.
Wymieszać.
Papilotki napełnić do 2/3 wysokości i jeśli nie dodaliśmy jabłek do ciasta (tak jak ja) to wtykamy kawałek jabłka w surowe ciasto.
Posypujemy cukrem z cynamonem.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 40  min.



źródło: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne.
(przepis zmodyfikowany)
Copyright © 2016 My Caprice , Blogger