29.01.2016

Ptysie

Ptysie
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z ciasta parzonego.
Eklery, ptysie czy karpatkę.

Dzisiaj zrobiłam ptysie. 
Ciasto robi się ekspresowo, jednak trzeba uważać, żeby go nie przypalić.

Nadzienie to tradycyjny krem budyniowy.
Możecie przełożyć je także bitą śmietaną.
Przed podaniem oprószyłam je lekko cukrem pudrem.

Zjadłam 5. 
NA RAZ!
Ptysie
(składniki na ok. 12-13 szt.)

Ciasto parzone
  • 100 g masła
  • 185 ml wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
Wodę zagotować z tłuszczem, dodać mąkę i, energicznie mieszając, podgrzewać na małym ogniu ok. 1-1,5 min.
Masę przestudzić. Przygotować jajka. Wbijać po jednym.
Po wbiciu każdego jajka miksować na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
Po wbiciu ostatniego jajka miksować jeszcze ok. 3 min.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M (tzw. otwarta gwiazda).
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać gniazdka.

Pieczenie
Temperatura: 200ºC
Czas: 30 min.

Krem budyniowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • woreczek foliowy
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Na gorący budyń od razu po ugotowaniu nałożyć woreczek foliowy (nie powstanie kożuch).
Ostudzić do temp. pokojowej.
Miękkie masło ubić mikserem do spienienia.
Dodać żółtko i, łyżka po łyżce, dodawać budyń.
Gotowy krem schłodzić ok. 30 min. przed przełożeniem ptysiów.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z podłużną tylką do nadziewania.
Nadziewać ptysie wbijając się tylką od spodu ciastka.

23.01.2016

Oponki z twarogiem

Oponki z twarogiem
Pączki pączkami, ale czy jedliście domowe oponki z twarogiem?
Niebo w gębie!

Takie oponki przygotowywała nam kiedyś w okresie karnawałowym na podwieczorek moja mama.
Koniecznie chciałam odtworzyć ich smak.

Na drugi dzień są nadal smaczne, ale to jednak tuż po smażeniu smakują najlepiej.

Można je oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub zrobić czekoladowe paseczki.


Oponki z twarogiem
  • 250 g twarogu
  • 270 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • 2 jajka rozm. M
  • 1 łyżka rumu/wódki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
Twaróg rozkruszyć, wrzucić do misy.
Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Uwaga! Będzie dosyć klejące.

Podsypując mocno mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm.
Wykrawać krążki (np. szklanką) z dziurką (wykrojoną np. kieliszkiem).

Dodatkowo
  • ok. 1-1.5 l oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
W wysokim garnku rozgrzać olej do temp. 175ºC.
Smażyć oponki z dwóch stron na złoty kolor.
Odsączać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

14.01.2016

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane
Gdy nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego śniadania warto mieć w zanadrzu te batoniki.
Nie zawierają cukru ani tłuszczu.
Słodzimy je dodatkiem suszonych owoców.
Są naprawdę bardzo sycące.

Można je mrozić lub przechowywać do 7 dni w lodówce.

Także kiedy zaśpimy do szkoły czy pracy, porywamy jednego batona do kieszeni i zaspokajamy głód w drodze.
Batoniki owsiane
(składniki na blaszkę 22x22 cm)
  • 230 g daktyli*
  • 260 ml wody
  • 65 g płatków owsianych górskich
  • 50 g nasion słonecznika**
  • 50 g pestek dyni**
  • 100 g siemienia lnianego (dałam złote)
  • 30 g suszonych żurawin**
  • 15 g płatków kukurydzianych
  • 15 g nasion chia**
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
* jeśli nie macie tyle daktyli, to po zrobieniu papki z ilości, którą macie, możecie uzupełnić wagę np. suszonymi śliwkami, morelami albo figami.
** wszystkie z tych składników możecie zamienić na to, co akurat macie w spiżarni.
Mogą to być np. posiekane orzechy (włoskie, laskowe, migdały, nerkowca, pekan, brazylijskie) lub inne nasiona (babka płesznik, sezam), lub inne suszone owoce (żurawina, jagody goji, miechunka).

Daktyle pokroić na plasterki, wrzucić do rondelka i zalać wodą.
Wsypać cynamon, gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się daktyli.
Powstanie papka.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę.
Wyrównać i wcisnąć w dno.

Pieczenie
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 20-25 min. 

Po wystudzeniu możecie polać batony gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

źródło: www.mojewypieki.com 
(przepis zmodyfikowany)

4.01.2016

Babka cytrynowa z czekoladą

Babka cytrynowa z czekoladą
Po ciężkich, przekładanych ciastach okołonoworocznych proponuję lekką babkę.
Delikatna, puszysta i mocno pachnąca cytrusami.

Zamiast skórki cytryny możecie użyć skórki pomarańczy.
A jeśli nie macie czekoladowych dropsów, zastąpcie je pokrojoną w kawałki gorzką czekoladą.


Babka cytrynowa z czekoladą
(składniki na keksówkę 25x11)

Uwaga! 
Na formę z kominkiem (średnica ok. 22,5 cm, wys. 10 cm) należy podwoić składniki.
  • 120 g roztopionego masła
  • 130 g cukru pudru
  • 130 g mąki pszennej
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 50 g dropsów czekoladowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce dodawać do nich cukier puder.
Ciągle miksując dodawać po 1 żółtku.
Nadal miksując wlać wąską stróżką masło i olej.
Do ciasta dodać przesiane mąki z sodą oraz resztę składników.
Delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto wylać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, bądź wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę można piec również w formie z kominkiem.

Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 45-50 min. 
Copyright © 2016 My Caprice , Blogger