25.02.2016

Twarogowe ciasto straciatella

Twarogowe ciasto straciatella
Po uzupełnieniu zapasów twarożku przyszła pora na eksperymenty wypiekowe (możecie też wykorzystać twaróg, którego termin ważności właśnie się kończy).

Proponuję Wam wilgotne, pełne kawałków czekolady ciasto, które świetnie smakuje ze szklanką mleka cynamonowego.

To coś pomiędzy babką, a muffinkami - nie tak ciężkie jak muffinki, jednak zdecydowanie bardziej wilgotne niż babka.

Ciasto możecie wzbogacić dodatkiem posiekanych orzechów lub startej na tarce skórki pomarańczowej.

Pamiętajcie!
Należy je kroić po całkowitym ostygnięciu.
Twarogowe ciasto straciatella
(składniki na keksówkę 30x11 lub 25x11)
  • 200 g twarożku (użyłam Mój Ulubiony; można użyć innego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na grube kawałki
Twaróg zmiksować z mlekiem.
Mąkę przesiać z proszkiem. Odstawić.
Całe jaja wbić do misy, wsypać cukry i ubić na najwyższych obrotach miksera na puszystą i białą masę.
Ciągle ubijając (jednak na mniejszych obrotach) wlać wąską strużką masło i olej.
Dodać twarożek z mlekiem. Zmiksować do połączenia się składników.
Dodać mąkę i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną.

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: 60 min. (do tzw. suchego patyczka)

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić na kratce.
Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.

19.02.2016

Tort wiśniowy

Tort wiśniowy
Tort dla dużej Księżniczki, czyli mojej kochanej Siostry :)

Jedynym warunkiem postawionym przez jubilatkę był kolor, resztę pozostawiła mojej inwencji twórczej.

Krem wzbogacony mlekiem w proszku wyszedł bardzo delikatny.
Konfitura wiśniowa oraz cytrusowy poncz przełamały słodycz kremu.

Zwieńczeniem były pokrojone w ósemki kandyzowane wiśnie, dodające uroku i elegancji.

P.S.: patera zrobiona jest z dużego talerza i kubka ;)
Tort wiśniowy

Biszkopt
(składniki na tortownicę o średnicy 24 cm)
1 szkl. = poj. 250 ml
  • 5 jajek

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. 
Masa powinna być puszysta.
Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesiane mąki (lub kakao w wersji czekoladowej) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.
Tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 160
ºC wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC.
Pieczemy przez ok. 30-35 min. aż się zrumieni.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu

Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy (podkładałam drewnianą deskę).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.

Nasączanie
Każdy z blatów ponczujemy po ok. 50 ml przegotowanej wody z 1 łyżeczką soku z cytryny.

Krem wiśniowy
  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 660 ml śmietanki UHT 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek mleka w proszku (można pominąć)
  • 3 łyżki "galaretki" z konfitury wiśniowej
  • czerwony barwnik spożywczy, wg uznania
Wszystkie składniki, poza galaretką, umieszczamy w misie i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na gładki i puszysty krem.
Następnie dodajemy galaretkę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.
Wstawiamy krem na min. 30 min. do lodówki.

Dodatkowo
  • 240 g konfitury wiśniowej
  • 3-4 wiśnie kandyzowane
  • kulki cukrowe
Na nasączony spód wyłożyć całą konfiturę.
Następnie wyłożyć 1/2 kremu.
Przykryć kolejnym blatem biszkoptowym.
Ozdobić pozostałym kremem (użyłam tylki Wilton 1M).
Udekorować pokrojonymi w ósemki wiśniami kandyzowanymi i kulkami cukrowymi.
Schłodzić min. 3 h przed podaniem.

16.02.2016

Rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy
Ciasta drożdżowe robię zazwyczaj ze świeżych drożdży.
Zdarzyło mi się, że te suche (tzw. instant) nie chciały ze mną współpracować :(

Zrobienie rozczynu to pierwszy krok do wykonania ciasta drożdżowego.

Wcale nie jest to takie trudne, a dzięki temu będziemy mieć pewność, że drożdże nie są zepsute.

Zobaczcie!
Rozczyn
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
Mleko wlać do kubka.
Rozkruszyć do niego drożdże.
Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Wsypać cukier - wymieszać.
Dodać mąkę - wymieszać dokładnie, do momentu pozbycia się grudek mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Rozczyn zaczyna pracować już po mniej więcej 5 min. (w zależności od temperatury w pomieszczeniu).
Do użycia jest gotowy po ok. 20 min.

Uwaga! Podane proporcje są przykładowe - zawsze należy robić rozczyn z ilości składników podanych w przepisie.
W niektórych przepisach nie używamy mleka, tylko wody.

12.02.2016

Truskawkowy fool

Truskawkowy fool
Szykując walentynkowe desery pewnie większość z Was będzie sięgać po truskawki.
To doskonały wybór.
Można z nich wyczarować naprawdę wyśmienite i pięknie prezentujące się dania na słodko.

Ja dla swojego Połówka przygotowałam warstwowy deser składający się z kremu twarożkowego, musu truskawkowego oraz biszkoptów.

Nic prostszego, ale jaki smak!

Przed podaniem możecie zetrzeć na wierzch czekoladę :)
Truskawkowy fool
(składniki na 5 porcji do szkl. o poj. 200 ml)
  • 125 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 100 ml śmietanki UHT 36% (schłodzonej)
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 50 g twarożku (dałam Mój Ulubiony; można go całkowicie pominąć)
  • 15 okrągłych biszkoptów
  • 250 g truskawek (użyłam mrożonych) + 2 łyżeczki cukru pudru
Truskawki rozmrozić. Zblendować z cukrem pudrem na mus.
Serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder umieścić w misie.

Ubić na najwyższych obrotach miksera na gładki, puszysty krem.
Dodać twarożek i szybko zmiksować na najwyższych obrotach - tylko do połączenia składników!

Na dno każdej szklanki rozkruszyć po 1 biszkopcie.
Następnie nałożyć po ok. 2 łyżki kremu.
Na krem wyłożyć po 2 łyżki musu truskawkowego.
Następnie ponownie skruszyć, tym razem po 2 biszkopty.
Kolejną warstwą jest 1 łyżka kremu, a wierz stanowi 1 łyżka musu.
Można zetrzeć na wierzch czekoladę.

Schłodzić przed podaniem.

6.02.2016

Wafle z galaretką

Wafle z galaretką
Przedstawiam Wam dzisiaj kolejny smak mojego dzieciństwa - andruty z galaretką.

Maślano-śmietankowy krem w połączeniu z ulubioną galaretką.

Smakują nie tylko najmłodszym.

Przepis możecie wykorzystać jako deser walentynkowy.

Po ozdobieniu białą czekoladą i odpowiednimi dodatkami (np. maczkiem cukrowym lub cukrowymi serduszkami) prezentują się naprawdę uroczo :)
Wafle z galaretką
  • 1 paczka wafli/andrutów suchych tzw. tortowych
  • 250 g masła/margaryny
  • 250 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 galaretki w ulubionym smaku (użyłam wiśniowych)
  • szczypta barwnika spożywczego dla wzmocnienia koloru (można pominąć)
W rondelku rozpuścić margarynę.
Wsypać cukier i powoli podgrzewając całkowicie go rozpuścić.
Nadal podgrzewając wlać śmietanę - dokładnie wymieszać.
Ciągle podgrzewając wsypać galaretki. 
Dokładnie wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia.
Zagotować.

Gorącą masą przekładać wafle.
Przełożony wafel obciążyć (np. deską i książką) i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.

Dodatkowo
  • 4-5 kostek białej czekolady
  • maczek cukrowy
Wystudzony wafel porcjować wg upodobania.
Kanciki wafelków zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i maczać w maczku.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

2.02.2016

Minieklerki

Minieklerki
Przygotowując ostatnio ciasto parzone postanowiłam, że powstaną ptysie i eklerki.

Zwolenników nadzienia budyniowego zapraszam po przepis na ptysie.

Dzisiejszy wypiek będzie nadziany kremem kakaowym.
Eklerki oblałam błyszczącą, przepyszną kawową polewą.

Naprawdę rozpływały się w ustach.

P.S.: tak, cząstkę "mini" piszemy łącznie :)
Eklerki

Ciasto parzone:
  • 100 g masła
  • 185 ml wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Wodę zagotować z tłuszczem, dodać mąkę i sól, energicznie mieszając, podgrzewać na małym ogniu ok. 1-1,5 min.
Masę przestudzić. Przygotować jajka. Wbijać po jednym.
Po wbiciu każdego jajka miksować na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
Po wbiciu ostatniego jajka miksować jeszcze ok. 3 min.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M (tzw. otwarta gwiazda).
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać eklery.

Pieczenie: 
Temperatura: 200ºC
Czas: 30 min.

Eklery wystudzić i przekroić wzdłuż.

Krem kakaowy
  • 125 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 75 ml śmietanki UHT 30%/36% (schłodzonej)
  • 20 g cukru pudru
  • 10 g gorzkiego kakao
Wszystkie składniki umieścić w misie.
Ubić na najwyższych obrotach miksera na gładki, puszysty krem.
Nadziewać eklery.

Polewa kawowa
  • 50 g czekolady mlecznej/deserowej
  • 35 ml śmietanki UHT 30%/36%
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 10 g masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku.
Powoli podgrzewając rozpuścić do otrzymania gładkiej polewy.

Polewać przełożone kremem eklery.

Dodatkowo
  • kamyczki czekoladowe do dekoracji
Copyright © 2016 My Caprice , Blogger