6.06.2017

Konfitura z płatków piwonii

Uwielbiam odurzający zapach piwonii*.
To jedne z moich ulubionych kwiatów, tuż po goździkach :)

W tym roku postanowiłam ją utrzeć z cukrem, tak jak tradycyjnie uciera się płatki róży.

Najlepsza i najprostsza konfitura.

Trochę czasochłonna, ale efekt końcowy wynagradza trudy.

Zachęcam - pyszna w herbacie, rogalikach, pączkach.

*Piwonia, to roślina lecznicza - działa rozkurczowo, przeciwbólowo, przeciwastmatycznie.
Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak magnez, sód, potas, żelazo, miedź, chrom i inne.
Wywar czy nalewka z korzenia piwonii ma działanie uspokajające oraz pomaga przy problemach żołądkowych.
Kuracji piwonią nie powinny poddawać się kobiety w ciąży.

Decydując się na spożycie przetworów z dodatkiem ziół, kwiatów, roślin, pamiętajcie, aby doczytać, czy służyć one będą Waszemu zdrowiu.


Konfitura z płatków piwonii
  • płatki z 3 kwiatów piwonii (tylko te duże)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody różanej (można pominąć, służy tylko do podkręcenia aromatu)
  • 5-6 łyżek cukru
Płatki oczyszczamy i usuwamy białą część płatka.
Jeśli tego nie zrobicie, konfitura będzie miała goryczkę.
Wsypujemy płatki i cukier do makutry i rozpoczynamy ucieranie.
Ucieramy aż cukier całkowicie się rozetrze, trwa to mniej więcej 15-20 min.
Po tym czasie dodajemy wodę i sok z cytryny (podkreśli kolor konfitury).
Jeśli nie macie makutry to umieśćcie wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblendujcie.
Konfitury nie pasteryzujemy, ale przechowujemy w lodówce.*

* konfiturę można przesmażyć i gorącą przełożyć do słoika, szybko zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Wtedy można przechowywać w spiżarce.

12 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. Nie miałam pojęcia że piwonie można wykorzystać w kuchni ;)
    Jak długo można przechowywać tą konfiture w lodówce? Czy kolor użytych kwiatów ma jakiś wpływ na smak lub inne właściwośi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje 2 słoiczki stały w lodówce ok. 2 mce. Jeśli chodzi o kolor kwiatów, to niestety nie wiem, zrobiłam tylko z różowych piwonii.

      Usuń
  2. Ja robie z fioletowej piwoni drzewiastej

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny kolor. Zawsze myslalam ze piwonie sa trujące. A tutaj prosze. kolorowo, pachnąco i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj zebralam kwiaty I zabieram sie do robienia dzemu

    OdpowiedzUsuń
  5. Na prawde bardzo pyszny wpis i świetnie mi się go czytało. A powiedz mi proszę co sądzisz o takich https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy syropach do picia? Moim zdaniem są na prawdę świetne, szczególnie te od Herbapolu. Na prawdę bardzo mi smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Lubię syropy z tej firmy :) Choć najczęściej sięgam po te domowej roboty.

      Usuń

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger