To jedne z moich ulubionych kwiatów, tuż po goździkach :)
W tym roku postanowiłam ją utrzeć z cukrem, tak jak tradycyjnie uciera się płatki róży.
Najlepsza i najprostsza konfitura.
Trochę czasochłonna, ale efekt końcowy wynagradza trudy.
Zachęcam - pyszna w herbacie, rogalikach, pączkach.
*Piwonia, to roślina lecznicza - działa rozkurczowo, przeciwbólowo, przeciwastmatycznie.
Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak magnez, sód, potas, żelazo, miedź, chrom i inne.
Wywar czy nalewka z korzenia piwonii ma działanie uspokajające oraz pomaga przy problemach żołądkowych.
Kuracji piwonią nie powinny poddawać się kobiety w ciąży.
Decydując się na spożycie przetworów z dodatkiem ziół, kwiatów, roślin, pamiętajcie, aby doczytać, czy służyć one będą Waszemu zdrowiu.
Konfitura z płatków piwonii
- płatki z 3 kwiatów piwonii (tylko te duże)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody różanej (można pominąć, służy tylko do podkręcenia aromatu)
- 5-6 łyżek cukru
Płatki oczyszczamy i usuwamy białą część płatka.
Jeśli tego nie zrobicie, konfitura będzie miała goryczkę.
Jeśli tego nie zrobicie, konfitura będzie miała goryczkę.
Wsypujemy płatki i cukier do makutry i rozpoczynamy ucieranie.
Ucieramy aż cukier całkowicie się rozetrze, trwa to mniej więcej 15-20 min.
Po tym czasie dodajemy wodę i sok z cytryny (podkreśli kolor konfitury).
Jeśli nie macie makutry to umieśćcie wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblendujcie.
Konfitury nie pasteryzujemy, ale przechowujemy w lodówce.*
* konfiturę można przesmażyć i gorącą przełożyć do słoika, szybko zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Wtedy można przechowywać w spiżarce.
* konfiturę można przesmażyć i gorącą przełożyć do słoika, szybko zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Wtedy można przechowywać w spiżarce.
Ciekawy przepis. Nie miałam pojęcia że piwonie można wykorzystać w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać tą konfiture w lodówce? Czy kolor użytych kwiatów ma jakiś wpływ na smak lub inne właściwośi?
Moje 2 słoiczki stały w lodówce ok. 2 mce. Jeśli chodzi o kolor kwiatów, to niestety nie wiem, zrobiłam tylko z różowych piwonii.
UsuńJa robie z fioletowej piwoni drzewiastej
OdpowiedzUsuńnie znam takiej, zaraz zerknę jaka to jest :)
UsuńCudowny kolor. Zawsze myslalam ze piwonie sa trujące. A tutaj prosze. kolorowo, pachnąco i smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło :)
Usuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńOch Aniu, miód na moje serce! :)
UsuńDzisiaj zebralam kwiaty I zabieram sie do robienia dzemu
OdpowiedzUsuńSuper, powodzenia! :)
UsuńNa prawde bardzo pyszny wpis i świetnie mi się go czytało. A powiedz mi proszę co sądzisz o takich https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy syropach do picia? Moim zdaniem są na prawdę świetne, szczególnie te od Herbapolu. Na prawdę bardzo mi smakują
OdpowiedzUsuńDziękuję! Lubię syropy z tej firmy :) Choć najczęściej sięgam po te domowej roboty.
Usuń