Wakacyjny, orzeźwiający deser z tapioki z musem mango :)
Bardzo prosty i szybki przysmak.
Na wierzch, zamiast musu z mango można dać inne zblendowane owoce (będą pasowały: truskawki, brzoskwinie, maliny, jagody, mus dyniowy na słodko) lub po prostu świeże owoce.
Polecam zarówno w upalne dni, jak i posiłek na drugie śniadanie w szkole czy pracy.
Deser tapioca(składniki na 2-3 porcje)
• 500 ml mleka lub napoju roślinnego
• 5 łyżek drobnej tapioki
• słodzidło do smaku (cukier, miód, syrop z agawy)
• kilka łyżek musu z mango (z puszki)
Tapiokę namoczyć przez 30 min. w mleku.
Na wolniutkim ogniu doprowadzić tapiokę do wrzenia i gotować ok. 12-13 min., mieszając.
Posłodzić wg uznania. Przykryć pokrywką na 15 min. Gotową tapiokę przełożyć do pucharków i dać na wierzch mus z mango.
Najlepiej smakuje schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz