Czasami mam ochotę na pyszne, przekładane ciasto, ale nie bardzo mam ochotę stać wiele godzin w kuchni.
Gdy zależy mi na czymś szybkim w przygotowaniu, sięgam po ten przepis.
Mamy tu delikatny, chałwowy krem między kakaowymi herbatnikami.
Wierzch zwieńczony jest polewą z białej czekolady.
Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze pięknie się prezentuje w przekroju.
Polecam!
składniki na blaszkę 28x18)
- 3 paczki herbatników kakaowych (o wadze 250 g)
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
- 2 opakowania chałwy waniliowej (1 opakowanie o wadze 65 g)
- 1 tubka (150 g) mleka skondensowanego waniliowego (lub 3 łyżki cukru pudru)
- 1 tabliczka białej czekolady + 5 łyżek mleka (roztopić w kąpieli wodnej)
Chałwę zetrzeć na tarce (łatwo się ją trze po mocnym schłodzeniu lub zamrożeniu).
Serek, śmietankę i mleko skondensowane/cukier puder (tak, wszystko razem) umieścić w misie i ubić na gładki krem.
Wsypać rozdrobnioną chałwę.
Krem podzielić na 3-4 części (w zależności ile warstw chcecie).
Na dnie blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników*.
Na nich rozsmarować 1/3-1/4 kremu.
Następnie przykryć krem kolejną warstwą herbatników.
Postępować tak aż do rozsmarowania całego kremu.
Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.
Wierzch polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Wstawić do lodówki na ok. 3 h, a najlepiej całą noc.
* herbatniki można delikatnie maczać w zimnej kawie (polecam, jeśli chcecie podać wypiek tego samego dnia), ale na pewno zmiękną one od masy śmietanowej (potrzebują jednak nieco czasu - stąd zalecam odstawienie na noc do lodówki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz