Niektórzy wyjeżdżają na urlop w góry, inni nad morze.
Będąc w tym drugim miejscu ciężko jest się nie skusić na zakup chrupiących, pachnących gofrów.
Mam pocieszenie dla tych, którzy jadą w jeszcze inne miejsca lub zostają w domu, a chętnie takiego gofra by zjedli ;)
Gofry jak znad morza możecie sami przyrządzić w domu!
O tak, to prawda.
I nie jest to kolejny niesprawdzony przepis.
Ten jest naprawdę I-D-E-A-L-N-Y.
Gofry smakują jak z budki - są chrupkie i przede wszystkim nie flaczeją!!
Wystarczy tylko trzymać się kilku wytycznych.
Do dzieła!
(składniki na porcje dla 2-3 osób)
- 420 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 125 ml oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
- 415 ml przegotowanej wody w temp. pokojowej (nigdy nie dodawaj mleka!!!)
- szczypta soli
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać.
Dosypać cukry i wymieszać. Odstawić.
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka, olej i wodę wymieszać i wlać do mieszanki cukrowo-mącznej.
Zmiksować tylko do połączenia się składników.
Dodać ubita z białek pianę i delikatnie połączyć.
Odstawić na min. 15 min. do zgęstnienia (wtedy należy rozpocząć rozgrzewanie gofrownicy).
Uwaga!
Rady dotyczące pieczenia gofrów:
- gofrownicę bardzo dobrze rozgrzać
- posmarować ją cienką warstwą oleju
- ciasto nakładać np. łyżką i nie rozsmarowywać go (wtedy pękają pęcherzyki ubitego białka i gofry nie są aż tak pulchne). Ciasto samo wypełni brzegi gofrownicy pod jej naciskiem (gdy ją zamkniemy).
- nie otwierać gofrownicy póki gofry nie będą gotowe (u mnie ok. 9-10 min./porcja gofrów, przy gofrownicy o mocy 1000 W)
- studzić gofry na kratce, nie na talerzu, bo zawilgotnieją
Wystudzone gofry podawać z dowolnymi dodatkami.
Polecam Mixitellę - krem na bazie orzeszków i czekolady.
Niebo w gębie!
Polecam Mixitellę - krem na bazie orzeszków i czekolady.
Niebo w gębie!
witam! mam silikonowe foremki do gofrów-jak myślisz warto upiec w nich gofry, czy wyjdą nie bedą gumowe?
OdpowiedzUsuńWitam! Nigdy nie miałam do czynienia z silikonową formą do gofrów.
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto spróbować, ciężko mi tylko podpowiedzieć, do jakiej temp. nagrzać piekarnik. Jeśli się zdecydujesz na wypiek, daj znać jaki był efekt końcowy :)
Pozdrawiam!
Lepszych gofrow nie jadłam! Genialne! ❤️
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuń