Jest waniliowy biszkopt, owoce zatopione w ametystowej galaretce, lekki krem i chrupiące, prażone płatki migdałów.
Połączenie genialne, koniecznie musicie wypróbować!
Jagodowe marzenie
(składniki na formę 24x24)
Biszkopt
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 2 łyżki cukru (40 g)
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej (30 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10 g)
- szczypta soli
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Mąki przesiać. Odstawić.
Białka i ziarenka wanilii ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciągle miksując dodawać po 1 łyżeczce cukru.
Gdy powstanie błyszcząca, gęsta masa dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
Na koniec wsypać mąki i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać.
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 12 min.
Ciasto wystudzić.
Warstwa galaretkowo-owocowa
- 1 galaretka "Ametystowa" lub każda inne fioletowa
- 400 ml wrzątku
- 130 g jagód
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Odstawić do wystygnięcia.
Jagody umyć, przebrać i odcedzić na durszlaku.
Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt, wysypać na nią owoce.
Wstawić do lodówki.
Uwaga!
Jeśli przegapicie moment tężenia i galaretka za bardzo się zetnie, to nic straconego!
Wystarczy podgrzać ją delikatnie na gazie lub w mikrofalówce i poczekać ponownie na odpowiedni moment :)
Krem śmietankowy + dodatki
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 330 ml śmietanki UHT 30%/36% (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru (40 g)
- 80 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałów
Wszystkie składniki, poza płatkami migdałów, umieścić w misie.
Ubić na gładki, puszysty krem.
Wyłożyć na warstwę galaretkowo-owocową.
Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPyszne i orzeźwiające ciasto na upały:)
OdpowiedzUsuńNa prawdę wygląda jak marzenie <3
OdpowiedzUsuń