Cynamonowy placek z zatopionymi orzechami, rodzynkami i kawałkami czekolady.
Raj dla wiewiórek :D
Idealne do kawy czy nawet na drugie śniadanie!
Dzięki dodatkowi oleju oraz jabłek długo zachowuje świeżość.
Polecam "orkiszową wiewiórkę"!
No musicie je upiec!
(składniki na formę 28x18 cm)
- 2 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę 1x1 cm)
- 2 szkl. mąki pszennej orkiszowej
- 1 szkl. cukru pudru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżka kakao
- 80 g rodzynek
- 50g posiekanej czekolady
- 100 g grubo posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, pekan)
- 1/2 puszki masy kajmakowej - do posmarowania wierzchu ciasta po upieczeniu
- wiórki kokosowe - do posypania ciasta
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia na czas przygotowania ciasta.
Całe jaja ubić wraz z cukrem pudrem ubić na puszystą masę (ubijać ok. 8-9min.).
Ciągle miksując wlać olej.
Mąkę, proszek, sodę, cynamon i kakao przesiać bezpośrednio do masy jajecznej i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
Na końcu wrzucić jabłka, odsączone rodzynki oraz orzechy.
Całość wymieszać łopatką kuchenną.
Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 65 min. (do suchego patyczka)
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 65 min. (do suchego patyczka)
Gotowe ciasto wystudzić w formie.
Posmarować masą kajmakową i posypać wiórkami kokosowymi.
cudowne koniecznie do upieczenia pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie wyprobuje
OdpowiedzUsuń