Ale dostojność tej baby sprawiła, że to jednak na nią się zdecydowałam.
Panettone to tradycyjna włoska babka drożdżowa wypiekana na Boże Narodzenie.
W okresie wielkanocnym Włosi pieką ciasto w kształcie gołębicy zwane Colomba di Pasqua.
Panettone przygotowujemy 2 dni.
Ciasto składa się ze starteru, który leżakuje na noc w lodówce oraz ciasta właściwego.
Dodaje się do niego namoczone w alkoholu rodzynki i skórkę pomarańczową.
Jednak obecnie znajdziemy mnóstwo wariacji smakowych tego wypieku.
Baba rośnie wieeeeeelka i robi niesamowite wrażenie.
Polecam!
Panettone
(składniki na 1 babkę pieczoną w tortownicy o średnicy 19 cm)
Starter + dodatki
(przygotowujemy w wieczór poprzedzający pieczenie)
- 50 ml wody
- 3 g świeżych drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
- 65 g mąki pszennej typ 450 (w oryginale mąka Manitoba)
- 1 łyżeczka cukru
- 80 g rodzynków
- 30 g skórki pomarańczowej
- 30 g pokrojonej skórki z cytrynek z rumem Eterno
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- ok. 100 ml brązowego rumu (lub innego alkoholu do namoczenia bakalii)
Z cukru, drożdży i połowy wody zrobić rozczyn.
Poczekać aż drożdże zaczną pracować.
Dodać resztę wody, sól i mąkę i wyrobić na gładką masę (będzie klejąca).
Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Bakalie i skórkę otartą z cytryny wrzucić do miseczki i zalać alkoholem.
Miskę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Ciasto właściwe
- 20 g świeżych drożdży
- 20 ml ciepłego mleka
- starter
- 240 g mąki pszennej typ 450 (w oryginale mąka Manitoba)
- 65 g cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1 bardzo płaska łyżeczka soli (3g)
- 65 ml letniego mleka
- 4 żółtka
- 100 g miękkiego masła
20 g drożdży rozpuścić w 20 ml ciepłego mleka.
Poczekać aż rozczyn zacznie pracować.
W misce wymieszać mąkę, cukier, laskę wanilii i sól.
Dodać 65 ml mleka i żółtka.
Dodać rozczyn drożdżowy i wyrabiać (wyrabiałam robotem planetarnym ok. 5 min.)
Następnie dodać starter i wyrabiać 10 min.
Gdy ciasto stanie się elastyczne (ale będzie klejące) dodać masło.
Wyrabiać kolejne 10 min.
Gdy ciasto będzie gładkie i masło całkowicie się wchłonie dodać odsączone bakalie.
Wyrabiać tylko do połączenia się bakalii z ciastem.Pozostawić do potrojenia objętości - ok. 4 h.
Następnie przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie + zrobić komin wokół tortownicy.
Przełożyć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia - ok. 30-45 min.
Piec w nagrzanym piekarniku.
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 35 min.
Po upieczeniu babkę studzić na kratce.
Szczelnie owinięta folią spożywczą może być przechowywana do 5 dni.
Fajna, ale gdybyś pokazała ją jeszcze rozkrojoną...
OdpowiedzUsuńJuż dodałam :)
UsuńOjej, piekna ta babka,skradam przepis☺
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
Usuńimponująca baba :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńO jakiej średnicy powinna być tortownica?
OdpowiedzUsuń19 cm :)
Usuń