Przeurocze chlebki piernikowe będą doskonałym prezentem typu handmade.
Można je przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi lub przełożyć marcepanem.
Ja ostatecznie część posypałam cukrem pudrem i zjedliśmy je na drugie śniadanie, a części ścięłam wybrzuszenie (które zamroziłam i wykorzystam np. do cakepopsów czy bajaderek), zanurzyłam w rzadkim lukrze i polałam czekoladą. Wyszły takie a'la piernikowe sztabki :) Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć tej drugiej części.
Podrzucam Wam przepis na te cuda.
Wesołych Świąt!
Chlebki piernikowe
(składniki na ok. 8-10 sztuk)
- 100g cukru
- 150g miodu
- 150g masła
- 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej T450
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier. Przestudzić.
W dużej misce roztrzepać jajka. Wlać mleko i wymieszać.
Wlać przestudzoną mieszankę masła miodu i cukru. Wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, sodę i przyprawę do piernika.
Wszystko zmiksować do połączenia się składników.
Blaszkę do minichlebków wysmarować masłem.
Nakładać porcje ciasta do połowy objętości.
Pieczenie
Temp.: 160ºC
Czas: ok. 30 min. (do suchego patyczka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz