To jest mój tegoroczny hit!
Niby zwykły wieniec drożdżowy, ale...
Nie do końca!
Wypiek zrobiony jest na bidze, dzięki czemu długo zachowuje świeżość.
Chrupiąca skórka i niezwykle delikatne wnętrze sprawiają, że ciasto po prostu rozpływa się w ustach!
Taki wieniec na śniadanie, w pierwszy dzień świąt, będzie czymś wyjątkowym!
Koniecznie wypróbujcie!
Wieniec pomarańczowo-kardamonowy na bidze
(składniki na 1 wieniec)
Biga (nastawiamy wieczorem, dzień przed pieczeniem)
- 60 ml wody
- 3 g świeżych drożdży
- 100 g mąki pszennej T450-650
Wszystkie składniki niedbale wymieszać w misce.
Ciasto nie powinno być wymieszane dokładnie, mają zostać "kulki" z niedomieszaną mąka.
Tak ma być.
Miseczkę przykryć talerzykiem i zostawić na kuchennym blacie na ok. 10-15h.
Nadzienie
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 40 g roztopionego masła
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g migdałów w słupkach (można pominąć)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Wymieszać ze sobą cukier i kardamon. Przygotować pozostałe składniki. Odstawić.
Syrop cukrowy
- 30 ml wody
- 30 g cukru
Składniki umieścić w szklance i podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia się cukru.
Odstawić.
Ciasto właściwe
- cała biga
- 3 żółtka (1 białko zostawiamy do posmarowania wierzchu wieńca, a resztę mrozimy)
- 70 ml soku pomarańczowego lub mleka
- 250 g mąki pszennej T450-650
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 40 g roztopionego masła
Do miski wlać sok/mleko. Wrzucić całą bigę i pozwolić jej chwilkę namięknąć.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ok. 7 min.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na podsypany mąką blat, wałkować na duży prostokąt.
Z przygotowanych na nadzienie składników wziąć masło i posmarować cały płat ciasta.
Posypać cukrem z kardamonem, posypać skórką pomarańczową i migdałami, zetrzeć skórkę cytryny. Zwinąć ciasto w rulon. Naciąć wzdłuż, zawinąć 2 końce i uformować wieniec (rysunek poniżej). Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch białkiem.
(zdjęcie pożyczone ze strony Magazynu Kocioł)
Pieczenie
Temp.: 190ºC
Czas: ok. 35-40 min.
Gorący wieniec posmarować syropem cukrowym.
Można też polać lukrem lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz