Wiedzieliście?
I tak leżały u mnie 2 piękne, dojrzałe owoce kaki.
Pomyślałam, że zrobię z nich mus, a z musu powstanie ciasto.
Ciasto bez pieczenia, orzeźwiające i lekko kwaskowe.
To za sprawą mandarynek, które kryją się pod warstwą pomarańczowej galaretki.
Warto spróbować, polecam!
(składniki na tortownicę o średnicy 19 cm)
Spód
- 100 g zblendowanych herbatników
- 45 g roztopionego masła
Ciastka i masło wymieszać w misce na mokry piasek.
Wyłożyć nim tortownicę, wyrównać.
Wstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw.
Warstwa śmietankowa z musem kaki
- 2 owoce kaki
- 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wrzątku
Owoce kaki obrać i zblendować na puree. Odstawić.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Odstawić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod konieć dodać cukier puder, zmiksować.
Dodać 4 łyżki puree z kaki (resztę odstawić). Zmiksować.
Wlać żelatynę i dokładnie zmiksować.
Krem wylać na schłodzoną warstwę ciasteczkową.
Pozostawić do stężenia.
Warstwa kaki:
- pozostałe puree z kaki
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 3-4 łyżkach wrzątku
- 3 łyżki cukru pudru
- mini biszkopciki
Wszystkie składniki połączyć.
Na warstwie śmietankowej ułożyć wokół biszkopciki i wylać mus kaki.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Wierzch + dekoracja
- 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 350 ml wrzątku
- 1-2 mandarynki.
- kandyzowana skórka pomarańczy
Przygotować galaretkę. Ostudzić.
Gdy warstwa z musem kaki jest już stężała należy pokroić mandarynki i ułożyć je na cieście.
Wylać minimalną ilość galaretki (nie całość, bo mandarynki wypłyną na wierzch) i poczekać aż stężeje.
Wylać resztę galaretki, wstawić do lodówki na całą noc.
Przed podaniem ciasto z musem kaki ozdobić skórką pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz