Obchodzicie to święto?
Ja swoją miłość okazuję częściej niż raz w roku ;)
Zdarza mi się przygotować jakiś deser na tę okazję, ale nie jest to tradycja.
W tym roku podrzucę mężowi do lunchboxu takiego bezowego lizaka.
Myślę, że będzie miło zaskoczony.
Obdaruję też nimi moich synków - no Ci to na pewno będą podskakiwać z radości ;)
Lizaki bezowe są bardzo proste w przygotowaniu.
Wystarczą białka, cukier, drewniane patyczki i odrobina wyobraźni, aby zamienić bezę w małe dzieło sztuki.
Bezowe lizaki świetnie też sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci, piknikach czy imprezach typu baby shower.
Lizaki bezowe
(składniki na ok. 25-30 sztuk)
- 2 białka (o łącznej wadze ok. 70 g)
- szczypta soli
- 120 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika
- posypka dekoracyjna
- drewniane patyczki do lodów
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier do białek i ciągle ubijać.
Proces ubijania białek z cukrem powinien trwać ok. 10-12 min.
Jeśli po roztarciu masy białkowej nie czujemy pod palcami grudek cukru - masa jest gotowa.
Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny.
Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny.
Gdy beza jest ubita, posypujemy ją 1/4 łyżeczki barwnika i delikatnie mieszamy łopatką kuchenną.
Nie należy robić tego długo i dokładnie - masa ma być niejednolita, z wyraźnymi strużkami różu.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ułożyć na niej w odpowiednich odstępach drewniane patyczki.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wybraną tylką dowolne kształty na patyczki.
Lizaki bezowe ozdobić posypką.
Suszenie bezików
Temperatura: 100°C
Czas: 90 min.
Po tym czasie otworzyć piekarnik i wystudzić bezy.
Szczelnie zamknięte lizaki bezowe można dosyć długo przechowywać.
Szczelnie zamknięte lizaki bezowe można dosyć długo przechowywać.
Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Jakiej tylki uzywasz, zeby zrobzrobic taki ksztalt bezikow?:-)
OdpowiedzUsuńCudny pomysł:) Rozkoszne lizaki:)
OdpowiedzUsuń