Ja uwielbiaaaaaaaaaaaaaam!
To herbata z dodatkiem mleka.
Mmmm, coś pysznego.
A jak dodacie do takiej herbatki korzennych przypraw, to nabiera ona zimowego charakteru.
Podrzucam Wam przepis na mieszankę przypraw masala chai.
Będziecie mogli przygotować swoją korzenną herbatę w domowym zaciszu.
Masala chai (przyprawa i sposób przygotowania)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/5 łyżeczki mielonego anyżu
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i przesypujemy do pojemniczka.
A to sposób przygotowania masala chai:
Do rondla wlewam litr wody, wsypuję 1 łyżeczkę czarnej herbaty i 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw.
Gotuję ok. 5-6 min. pod przykryciem.
Pod koniec dolewam mleka.
Przecedzam przez sitko, delektuję się :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz