14.01.2019

Smażone ciastka grzybki

Grzybki z blaszkami!
Aaaaaaaaaaaaaaaaa!

Nazwijcie je jak chcecie - kurki, rydze, kanie, opieńki czy gąski.
Są w 100% jadalne!
I możecie je mieć o każdej porze roku, nie tylko w połowie lata i jesienią, kiedy to mamy sezon grzybowy.

Pomył na te smażone ciastka w kształcie grzybków znalazłam kilka lat temu na jakiejś rosyjskiej lub czeskiej stronie.
Niestety nie miałam takiej foremki, aby je wyczarować.
Jakiś czas temu, zupełnie przypadkiem, trafiłam na formę do tych smażonych grzybków na allegro.
Jakież było moje zdumienie!
Oczywiście od razu ją kupiłam, ale... było już po karnawale, więc musiała przeczekać kolejny rok.

W tym roku udało mi się je usmażyć.
Te ciastka są bardzo podobne do rozetek, jednak znacznie różnią się przepisem.
Kruchutkie, delikatne i baaaaaardzo wciągające!

Smażone ciastka grzybki to świetny pomysł na przekąskę karnawałową lub na Tłusty Czwartek.

ciastka rozetki
smażone grzyby
Smażone ciastka grzybki
(składniki na ok. 50 sztuk)
  • 1 jajko 
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g majonezu
  • 30 ml wódki/rumu/whiskey/brandy
  • opcjonalnie: ok. 1/4 łyżeczki cynamonu lub mielonej wanilii (pominęłam)
  • tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładkie ciasto.
Będzie ono dosyć gęste i kleiste - tak ma być.
Tłuszcz wlewamy do garnka - tak, aby przyrząd do smażenia grzybków cały się w nim zanurzył.
Podgrzewamy olej wraz z foremką do grzybków.
Gdy foremka jest porządnie nagrzana nakładamy do dziurki ciasto i oblepiamy nim wierzch foremki.
Zanurzamy w tłuszczu i po chwili smażenia wypychamy grzybka wykałaczką przez dziurkę (podważając go od spodu najprawdopodobniej urwiecie trzonek, także ten sposób nie jest dobry).
Smażymy ciastka na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószamy ciastka grzybki cukrem pudrem i/lub cynamonem (jeśli nie dodaliście do ciasta).
Ciastka można przechowywać do 2-3 dni w niezbyt szczelnie zamkniętym pojemniku (jeśli pojemnik będzie domknięty, ciastka sflaczeją).

rozetkichruścik

23 komentarze:

  1. Przesliczne, nie moge sie napatrzec. Idealne ciasteczka dla prawdziwych grzybiarzy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super,a gdzie można kupić taką foremke??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wieczór, kupiłam na allegro. Proszę wpisać frazę "METALOWA FORMA DO PIECZENIA CIASTEK GRZYBKI". Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Cudne ale nie mam takiej formy bo już bym robiła;

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile ta foremka kosztuje,czy jedną styknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 styknie, ok. 15-20zł już z wysyłką. Kupiłam na allegro.

      Usuń
  5. Witam gdzie można kupić taka foremkę. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, kupiłam na allegro. Proszę wpisać frazę "METALOWA FORMA DO PIECZENIA CIASTEK GRZYBKI". Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Jak nazywa się taka forma? Gdzie można ją dostac? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na allegro. Proszę wpisać frazę "METALOWA FORMA DO PIECZENIA CIASTEK GRZYBKI". Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Wyglądają ślicznie:-) gdzie można dostać takie foremki ? Albo pod jaką nazwą mogę ich szukać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi :) Kupiłam na allegro. Proszę wpisać frazę "METALOWA FORMA DO PIECZENIA CIASTEK GRZYBKI". Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Muszę kupić taką foremkę czy Pani ma jedną czy więcej w użyciu Bardzo fajne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam 1, wystarczy spokojnie. Dziękuję za miłe słowa.

      Usuń
  9. A w jaki sposób nałożyć ciasto na nagrzana foremke żeby się nie poparzyc? Chyba że cos źle zrozumialam. Wyglądają pysznie i pięknie. Musze upolować tala foremke!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba nakładać od góry łyżką, a drugą rękę (którą trzymamy drucik od foremki) trzeba włożyć w rękawicę kuchenną, bo czasami kapie gorący tłuszcz. Dzięki za miłe słowa!

      Usuń
  10. Przepiękne, proszę o informację gdzie można kupić takie foremki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na allegro, proszę wpisać frazę "METALOWA FORMA DO PIECZENIA CIASTEK GRZYBKI". Pozdrawiam!

      Usuń
  11. ostatnio coraz częściej tu zaglądam, uwielbiam to tło <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi miło, rozgość się w moich słodkich progach! :) Tło robiłam własnoręcznie :D Też je lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo mi się podoba Pani tekst, że było po karnawale więc trzeba było czekać do następnego roku. Jest to bardzo magiczne i niezwykle sentymentalne, że niektórzy pewne smaki umieją przechowywać tylko na niezwykłe okazje.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger