Aaaaaaaaaaaaaaaaa!
Nazwijcie je jak chcecie - kurki, rydze, kanie, opieńki czy gąski.
Są w 100% jadalne!
I możecie je mieć o każdej porze roku, nie tylko w połowie lata i jesienią, kiedy to mamy sezon grzybowy.
Pomył na te smażone ciastka w kształcie grzybków znalazłam kilka lat temu na jakiejś rosyjskiej lub czeskiej stronie.
Niestety nie miałam takiej foremki, aby je wyczarować.
Jakiś czas temu, zupełnie przypadkiem, trafiłam na formę do tych smażonych grzybków na allegro.
Jakież było moje zdumienie!
Oczywiście od razu ją kupiłam, ale... było już po karnawale, więc musiała przeczekać kolejny rok.
W tym roku udało mi się je usmażyć.
Te ciastka są bardzo podobne do rozetek, jednak znacznie różnią się przepisem.
Kruchutkie, delikatne i baaaaaardzo wciągające!
Smażone ciastka grzybki to świetny pomysł na przekąskę karnawałową lub na Tłusty Czwartek.
Smażone ciastka grzybki
(składniki na ok. 50 sztuk)
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 30 g majonezu
- 30 ml wódki/rumu/whiskey/brandy
- opcjonalnie: ok. 1/4 łyżeczki cynamonu lub mielonej wanilii (pominęłam)
- tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładkie ciasto.
Będzie ono dosyć gęste i kleiste - tak ma być.
Tłuszcz wlewamy do garnka - tak, aby przyrząd do smażenia grzybków cały się w nim zanurzył.
Podgrzewamy olej wraz z foremką do grzybków.
Gdy foremka jest porządnie nagrzana nakładamy do dziurki ciasto i oblepiamy nim wierzch foremki.
Zanurzamy w tłuszczu i po chwili smażenia wypychamy grzybka wykałaczką przez dziurkę (podważając go od spodu najprawdopodobniej urwiecie trzonek, także ten sposób nie jest dobry).
Smażymy ciastka na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószamy ciastka grzybki cukrem pudrem i/lub cynamonem (jeśli nie dodaliście do ciasta).
Ciastka można przechowywać do 2-3 dni w niezbyt szczelnie zamkniętym pojemniku (jeśli pojemnik będzie domknięty, ciastka sflaczeją).
Przesliczne, nie moge sie napatrzec. Idealne ciasteczka dla prawdziwych grzybiarzy :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, miód na moje serce! :)
UsuńSuper,a gdzie można kupić taką foremke??
OdpowiedzUsuńDobry wieczór, kupiłam na allegro. Proszę wpisać frazę "METALOWA FORMA DO PIECZENIA CIASTEK GRZYBKI". Pozdrawiam!
UsuńCudne ale nie mam takiej formy bo już bym robiła;
OdpowiedzUsuńDziękuję, można ją kupić na allegro :)
UsuńIle ta foremka kosztuje,czy jedną styknie
OdpowiedzUsuń1 styknie, ok. 15-20zł już z wysyłką. Kupiłam na allegro.
UsuńWitam gdzie można kupić taka foremkę. Dziekuje
OdpowiedzUsuńDzień dobry, kupiłam na allegro. Proszę wpisać frazę "METALOWA FORMA DO PIECZENIA CIASTEK GRZYBKI". Pozdrawiam!
UsuńJak nazywa się taka forma? Gdzie można ją dostac? :)
OdpowiedzUsuńNa allegro. Proszę wpisać frazę "METALOWA FORMA DO PIECZENIA CIASTEK GRZYBKI". Pozdrawiam!
UsuńWyglądają ślicznie:-) gdzie można dostać takie foremki ? Albo pod jaką nazwą mogę ich szukać?
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi :) Kupiłam na allegro. Proszę wpisać frazę "METALOWA FORMA DO PIECZENIA CIASTEK GRZYBKI". Pozdrawiam!
UsuńMuszę kupić taką foremkę czy Pani ma jedną czy więcej w użyciu Bardzo fajne.
OdpowiedzUsuńMam 1, wystarczy spokojnie. Dziękuję za miłe słowa.
UsuńA w jaki sposób nałożyć ciasto na nagrzana foremke żeby się nie poparzyc? Chyba że cos źle zrozumialam. Wyglądają pysznie i pięknie. Musze upolować tala foremke!
OdpowiedzUsuńTrzeba nakładać od góry łyżką, a drugą rękę (którą trzymamy drucik od foremki) trzeba włożyć w rękawicę kuchenną, bo czasami kapie gorący tłuszcz. Dzięki za miłe słowa!
UsuńPrzepiękne, proszę o informację gdzie można kupić takie foremki
OdpowiedzUsuńNa allegro, proszę wpisać frazę "METALOWA FORMA DO PIECZENIA CIASTEK GRZYBKI". Pozdrawiam!
Usuńostatnio coraz częściej tu zaglądam, uwielbiam to tło <3
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, rozgość się w moich słodkich progach! :) Tło robiłam własnoręcznie :D Też je lubię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Pani tekst, że było po karnawale więc trzeba było czekać do następnego roku. Jest to bardzo magiczne i niezwykle sentymentalne, że niektórzy pewne smaki umieją przechowywać tylko na niezwykłe okazje.
OdpowiedzUsuń