Pierwsza próba stworzenia przepisu okazała się fiaskiem - gruszki zatopiły się w cieście :D
Nie była to jednak wina ciasta - gruszki były zbyt luźno ułożone.
Próba druga udana! UF!
Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, w duecie z gruszką wychodzi wspaniały, pięknie się prezentujący deser.
Bardzo polecam to ciasto z całymi gruszkami!
Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami
(składniki na keksówkę 24x10 cm)
- 100 g masła
- 2/3 szkl. cukru
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 1/4 szkl. mleka/wody
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 małych gruszek
Następnie dodać cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawić z palnika.
Do "czekolady" dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksować do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy czekoladowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Wcisnąć w nie całe (umyte i osuszone) gruszki.
Gruszki powinny do siebie przylegać.
Pieczenie:
Temperatura: 165ºC
Czas: ok. 55-60 min. (do suchego patyczka)
Pieczenie:
Temperatura: 165ºC
Czas: ok. 55-60 min. (do suchego patyczka)
Początkowo studzić w foremce (ok. 15min.), a następnie na kratce.
Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz