Piernikowe bombki napchane zielonymi i czerwonymi m&m'sami :)
Prezentują się nietuzinkowo, będą idealnym upominkiem dla przyjaciół i znajomych.
Do ich przygotowania są potrzebne specjalne foremki, poniżej znajdziecie zdjęcie jak wyglądają.
Piernikowe bombki
(składniki na ok. 10 sztuk złożonych bombek)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 65 g cukru pudru
- 80 g płynnego miodu
- 50 g tłuszczu (smalcu lub masła)
- 1 całe jajko
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce mleka
- 2 łyżeczki kakao (jeśli chcecie mieć ciemniejsze bombki; ja pominęłam)
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić ciasto.
Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia, na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na grubość 3 mm.
Wykrawać kółka (w kółkach można dodatkowo wykroić jakiś maleńki kształt; ja tego nie robiłam, bo byłoby widać moją niespodziankę) i kłaść je na wypukłej (zewnętrznej) stronie specjalnych foremek.
Nie dociskać ciasta do samych brzegów foremki (należy zostawić ok. 5 mm odstęp).
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: 17-19 min.
Tuż po upieczeniu (gdy połówki bombek są jeszcze gorące) należy delikatnie zdjąć je z foremek i pozostawić do wystudzenia (i stwardnienia) na kratce.
Schłodzone połówki bombek należy wyrównać tarką (chyba, że są równe, to można ten krok pominąć).
Połówki bombek są gotowe do sklejania i dekorowania.
Lukier królewski
- 30 g białka (1 białko z jajka o rozm. M)
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Białko i przesiany cukier puder umieścić w misce.
Miksować ok. 10 min. na gładki lukier.
Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i barwnik.
Lukier jest gotowy do sklejania oraz ozdabiania bombek.
Do ozdabiania pierników używam rękawa cukierniczego oraz tylki tzw. "pisak".
Bombki możemy wypełnić cukierkami lub małą zabawką/upominkiem.
Przepiekne bombki i jaki fajny pomysl :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
Usuńcudne, muszę kupić takie foremki 😍
OdpowiedzUsuń