Kruche cytrusowe ciasto, pyszna pomarańczowa konfitura i krem z białej czekolady przypominający w smaku słodzone mleko skondensowane.
Pyszny!
Mazurek pomarańczowy
(składniki na formę 35x11)
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 30 g mąki krupczatki
- 80 g zimnego masła
- 45 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy lub cytryny
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 30-45 min.
Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę.
Ponownie schłodzić ok. 10-15 min.
Po tym czasie nakłuć ciasto widelcem i obciążyć (przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia i wysypać na to np. suchą ciecierzycę/groch/fasolę/ryż).
Nie smaruję formy masłem, ani nie wykładam papierem.
Mam jednak formę nieprzywierającą.
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.
Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i wykroić dowolne kształty.
U mnie są to jajka i kwiatki - będą służyły jako ciastka-ozdoby.
Ciastka przełożyć na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczenie I
Temperatura: 180ºC
Czas: 12-13 min.
Uwaga!
Piec ciastka aż będą złote, wyjmując je należy też zdjąć obciążenie z ciasta.
Po zdjęciu obciążenia piec ciasto kolejne 5-7 min. (do zezłocenia).
Krem z białej czekolady + dodatki
- 200 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%/36%
- 40 g masła
- 220 g konfitury pomarańczowej Eterno
- kolorowe kuleczki
Czekoladę, śmietankę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej na gęsty, gładki krem.
Przestudzić.
Ciastka (w moim przypadku jajka i kwiatki) delikatnie oblać kremem i dowolnie ozdobić.
Konfiturę wyłożyć na przestudzony spód mazurka, na nią wylać krem z białej czekolady, a na końcu ułożyć na nim ozdobione ciastka.
Wypiek należy schłodzić przed podaniem min. 5-6 h, a najlepiej całą noc.
Cudny mazurek, muszę skorzystać z tego przepisu 😀
OdpowiedzUsuńBardzo proszę! :)
UsuńPiękny mazurek. Idealny w każdym detalu. Oczarował mnie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, bardzo mi miło :)
UsuńJestem pod wrażeniem.Proste,efektowne ciasto welkanocne.Mazurek ,który zachwyca i do tego prosty w wyk.
OdpowiedzUsuńBĘDZE OZDOBĄ MOJEGO STOŁU WELKANOCNEGO.
WESOŁEGO ALLEJUJA.