Do wykonania tego sernika pokusiłam się o zakup sera twarogowego Vitello, ot tak, na próbę.
Ser ten, w odróżnieniu do używanego do tej pory domowego mielonego dwu- lub trzykrotnie twarogu, czy sera Mój Ulubiony, jest rzadki i zawiera w składzie cukier (i inne "gadżety" oczywiście).
No ale skoro już kupiłam, to trzeba poeksperymentować :)
Sernik wyszedł, nawet smaczny, jednak o wiele lepszy byłby z innym twarogiem :)
Wypiek jest lekki, puszysty, ale nie kremowy, bardziej piankowy.
Warstwa waniliowa, a na niej kawowa.
Do tego karmel o smaku tiramisu i bum!
Mamy sernik :)
Sernik kawowy(składniki na tortownicę o średnicy 19 cm)
- 1 kg sera z wiaderka (użyłam Vitello)
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 120 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga 40g)
- 2 łyżki suchej kaszy manny
- 6 ciastek typu markizy
- 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku tiramisu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzątku
Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem.
Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawać partiami ser.
Później wsypać kaszę i budyń i zmiksować na wolnych obrotach.
Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę białek i delikatnie wymieszać.
Odjąć 9 łyżek masy serowej i dodać do niej rozpuszczoną we wrzątku kawę.
Na dno i boki tortownicy wyłożyć papier do pieczenia.
Ułożyć ciastka, a na nie wylać warstwę waniliową.
Następnie delikatnie wyłożyć masę kawową.
Pieczenie:
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 60-70 min.
Studzić w formie.
Po wystudzeniu posmarować wierzch masą kajmakową.
Schłodzić przed podaniem, aby sernik się zsiadł, min. 2-3h.
Kochaaaam takie serniczki :) ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :) na sałatki
:) i nie tylko:) https://m.facebook.com/Gotowaniepatki-1870386083195861/?ref=bookmarks
Dzięki! :)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i taki właśnie jest :)
Usuń