Śniadaniowe batony, które przygotujecie w niecałe 30 min., a zapas wystarczy na cały tydzień pracy :)
Batony są niezwykle pożywne - poza płatkami orkiszowymi zawierają w sobie miód, popping jaglany, rodzynki, morwę białą, wiórki kokosowe oraz masło z nerkowców.
Pyszne!
Wegetariańskie!
I bez dodatku cukru!
Batony orkiszowe
(składniki na tortownicę o średnicy 24 cm)
- 50 g masła
- 100 g masła z nerkowców Primavika
- 100 g miodu
- 60 g marmolady (u mnie galaretka z porzeczek)
- 100 g płatków orkiszowych
- 40 g wiórków kokosowych
- 40 g ekspandowanej kaszy jaglanej
- 50 g rodzynków
- 40 g suszonej morwy białej
Miód, masło i marmoladę umieszczamy w garnku.
Rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Batony można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i jagodami goji.
Dociskamy i chłodzimy ok. 1-2 h.
Porcjujemy.
Batony można przechowywać w lodówce ok. 2 tyg.
Dłużej nie próbowałam, bo zostały zjedzone ;)
Wyglądają super! Uwielbiam masło z nerkowców :)
OdpowiedzUsuńJa też polubiłam!
UsuńCzym można zastąpić masło
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz użyć oleju kokosowego :)
Usuń