Pyszny deser z jabłkami w karmelu i korzennym herbatnikowym "piaskiem".
Podany w małych słoiczkach uroczo prezentuje się na przyjęciach i spotkaniach z najbliższymi.
Porcja jest idealna do zaspokojenia chęci na "coś słodkiego".
Baaaaaardzo polecam!
Szarlotka w pucharkach
(składniki na 4 małe porcje)
- 150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
- 1 paczka herbatników Herbatniki Regionalne korzenne Cukry Nyskie
- 2 duże jabłka pokrojone w kostkę
- 4 cukierki typu "krówka"
- 1 łyżka uprażonych płatków migdałów
Na tej samej patelni rozkruszyć i rozpuścić cukierki.
Gdy będą płynne wrzucić pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie wszystko wymieszać.
Herbatniki rozdrobnić na piasek.
Śmietankę ubić na sztywno.
Przygotować słoiczki/pucharki i układać warstwami:
Piasek herbatnikowy --> jabłka w karmelu --> bita śmietana --> piasek herbatnikowy --> jabłka w karmelu --> płatki migdałowe
Schłodzić przed podaniem min. 1h.
Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńDzięki! Miło mi! :)
Usuń