To delikatny krem z dodatkiem kawy, ozdobiony bitą śmietaną, rodzynkami w rumie i wiórkami czekolady.
A to wszystko na pokruszonych ciasteczkach Speculaas.
Krem podałam w małych słoiczkach, bardzo lubię ten sposób prezentacji deseru - porcja jest idealna!
Możecie jednak użyć pucharków, kieliszków lub miseczek.
Głównym składnikiem deseru kawowego Caffe Latte jest... jogurt naturalny!
Właśnie tak - pysznie i zdrowo :)
Do jego dekoracji użyłam tylki rosyjskiej, z której to korzystałam pierwszy raz.
Jestem naprawdę zadowolona z efektu - myślę, że ten kawowy deser zrobi wrażenie na Waszych gościach.
Mój Miły mruczał jak kotek, gdy się nim delektował.
Krem kawowy poleca się na podwieczorek!
(składniki na 2 porcje)
- 200 g rzadkiego jogurtu naturalnego
- 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 1 łyżce wrzątku
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku
- 75 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 2 rozdrobnione ciastka Speculaas (lub inne, bez kremu)
- 150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36% + 1 łyżka cukru pudru
- dodatki: rodzynki moczone przez noc w rumie, 2-3 kostki startej mlecznej czekolady
Jogurt, mleko skondensowane i kawę umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Można zmiksować.
Żelatynę zahartować mieszanką jogurtową - w tym celu należy dodać do rozpuszczonej żelatyny 1 łyżkę mieszanki i dokładnie wymieszać.
Dopiero wówczas zahartowaną żelatynę można wlać ją do masy jogurtowo-kawowej.
Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć, aż powstanie gładki krem kawowy.
Do uprzednio naszykowanych pucharków nakładać po równo rozdrobnionych ciasteczek.
Na nie wylewać krem kawowy.
Wstawić pucharki do lodówki i rozpocząć ubijanie śmietanki.
Pod koniec ubijania wsypać 1 łyżkę cukru pudru.
Pod koniec ubijania wsypać 1 łyżkę cukru pudru.
Gdy deser kawowy stężeje, ozdobić go bitą śmietaną i dodatkami.
Chłodzić ok. 1-2h przed podaniem.
Perfekcyjnie !
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło! :)
Usuń