Pachną jak biszkopty, a kształtem przypominają herbatniki.
Do przygotowania tych kruchych ciastek użyłam budyniu biszkoptowego oraz mąki orkiszowej.
Orkiszowe herbatniki biszkoptowe wykrawane były specjalną, dużą foremką.
Lubię takie ciastka w wersji XXL.
Środki każdego ciastka ozdobiłam orzechami pekan.
Stanowią one nie tylko piękną ozdobę herbatników, ale też podkręcają orzechowy posmak mąki orkiszowej.
W ciastka jest użyta stosunkowo mała ilość cukru.
Biorąc pod uwagę, że herbatniki biszkoptowe są zrobione na mące orkiszowej jest to naprawdę zdrowy wypiek.
Bardzo polecam, ja będę do nich często wracać.
Orkiszowe herbatniki biszkoptowe
(składniki na 9 sztuk dużych ciastek)
- 140 g mąki orkiszowej jasnej
- 40 g cukru pudru
- 40 g proszku budyniowego biszkoptowego (1 opakowanie)
- 100 g zimnego masła
- 1 całe jajko
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić na gładkie ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 30 min.
Po tym czasie, na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0.5-0.7 mm i wykrawać herbatniki biszkoptowe.
Wycięte ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Ponownie schłodzić ciastka.
W tym czasie rozpocząć nagrzewanie piekarnika.
Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 20-25 min. (do zezłocenia)
Orkiszowe herbatniki biszkoptowe po upieczeniu należy studzić na kratce.
czym mozna zastapic budyn biszkoptowy ?
OdpowiedzUsuńnp. budyniem śmietankowym lub waniliowym
Usuń