25.01.2019

Pieczona ciecierzyca na słodko

Takiej przekąski jeszcze nie jadłam.

Pieczona ciecierzyca na słodko!

Chrupiące kuleczki w marynacie z syropu klonowego i przypraw.

Taka zdrowa zagryzka to świetna alternatywa dla czipsów.

Do tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i niewiele kosztuje.

Doskonała na wieczór filmowy czy domówkę.

Polecam Wam pieczoną ciecierzycę na słodko - na pewno się nie zawiedziecie!

pieczona ciecierzyca
Pieczona ciecierzyca na słodko
  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki oleju/oliwy
Ciecierzycę odsączyć, osuszyć i przełożyć do miski.
Syrop klonowy, cynamon i olej umieścić w filiżance i dokładnie wymieszać.
Słodką marynatą polać ciecierzycę, wymieszać.
Wysypać ciecierzycę na wyłożoną papierem do pieczenia największą blaszkę z piekarnika.
Piec ok. 20-25 min. w 200°C.
Do mocnego zezłocenia.
Chrupać od razu po upieczeniu.

pieczona ciecierzyca

3 komentarze:

  1. Kocham taką ciecierzycę! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można przechowywać kilka dni ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, najlepiej zjeść tuż po przyrządzeniu.

      Usuń

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger