Pieczona ciecierzyca na słodko!
Chrupiące kuleczki w marynacie z syropu klonowego i przypraw.
Taka zdrowa zagryzka to świetna alternatywa dla czipsów.
Do tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i niewiele kosztuje.
Doskonała na wieczór filmowy czy domówkę.
Polecam Wam pieczoną ciecierzycę na słodko - na pewno się nie zawiedziecie!
Pieczona ciecierzyca na słodko
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki oleju/oliwy
Ciecierzycę odsączyć, osuszyć i przełożyć do miski.
Syrop klonowy, cynamon i olej umieścić w filiżance i dokładnie wymieszać.
Słodką marynatą polać ciecierzycę, wymieszać.
Wysypać ciecierzycę na wyłożoną papierem do pieczenia największą blaszkę z piekarnika.
Piec ok. 20-25 min. w 200°C.
Do mocnego zezłocenia.
Chrupać od razu po upieczeniu.
Kocham taką ciecierzycę! :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Czy można przechowywać kilka dni ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, najlepiej zjeść tuż po przyrządzeniu.
Usuń