Sycące, pulchne i delikatne!
To trzy słowa opisujące te przepyszne wytrawne drożdżówki.
Podkład stanowi doprawiona kwaśna śmietana, a na wierzchu mamy leśne grzyby, boczek i cebulkę.
Do tego szklanka barszczu i obiad zimowy jak znalazł!
Bardzo Wam polecam ten przepis!
Drożdżówki z grzybami leśnymi
(składniki na 8 sztuk)
Na nadzienie należy przygotować następujące składniki:
- 1 duża cebula
- ok. 100 g namoczonych i obgotowanych grzybów leśnych lub kilka pieczarek
- 2-3 plastry boczku
- ok. 150 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- sól i pieprz do przyprawienia śmietany
Cebulę zeszklić na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
Boczek pokroić w cienkie paseczki. Odstawić.
Śmietanę doprawić pieprzem i solą.
Ciasto drożdżowe:
- 1 jajko
- 100 ml mleka/wody
- 230 g mąki pszennej T450
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić elastyczne ciasto (robotem planetarnym ok. 7-8min.).
Pozostawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat i podzielić na 8 równych kulek.
Każdą kulkę rozpłaszczyć na placuszek i dodatkowo wgnieść w środek dno szklanki (dno powinny być omączone od zewnątrz).
W każde zagłębienie bułeczki nakładać solidną łyżeczkę śmietany, następnie grzybki, boczek i cebulę.
Pieczenie:
Temperatura: 250ºC
Czas: 12-13min. (do zezłocenia)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz