Należą do nich takie połączenia jak czekolada+pomarańcza, miód+mleko, jabłko+cynamon albo kokos+ananas!
No i właśnie na ten ostatni smak postawiłam przygotowując tort imieninowy dla mojego Połówka.
Dzielę się z Wami, bo wyszło przepysznie!
Jedyne o czym należy pamiętać, to fakt, że tort MUSI być przechowywany w lodówce.
Kroić należy wyłącznie mocno schłodzony tort.
W innym razie sprawia to trochę kłopotu i kawałki ciasta nie prezentują się aż tak apetyczne.
To co!
Coco Jambo, ja-ja-je, he-jo!
(składniki na tortownicę 20 cm)
Ciasto kruche
- 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej T450
- 25 g płatków migdałowych
- 15 g gorzkiego kakao
- 15 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na 2 równe części, każdą owinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowania bezy kokosowej.
Beza kokosowa
- 2 białka
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 50 g wiórków kokosowych
- 20 g mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Łyżka po łyżce dodawać cukier puder - ma powstać gładka, gęsta i błyszcząca masa.
Na końcu wmieszać mąkę i wiórki kokosowe.
Tortownicę (spód i boki) wyłożyć papierem do pieczenia.
Pieczenie
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 25 min.
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 25 min.
Bezę wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy i studzić na kratce.
Teraz podkręcamy temp. piekarnika do 200ºC.
Do wystudzonej, wyłożonej papierem tortownicy włożyć 1 kulkę ciasta kruchego.
Palcami wyrównać i piec ok. 25min.
Po upieczeniu delikatnie wyjąć krążek ciasta i studzić na kratce.
Dokładnie tak samo należy zrobić z drugą kulką ciasta.
Krem ananasowy
- 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 puszki drobno pokrojonych ananasów
Wszystkie składniki, poza ananasem, umieścić w misie i ubić na gładki, gęsty krem.
Podać pokrojonego ananasa i wymieszać.
Ganache czekoladowy + dodatki
- 150 g mlecznej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 30 g masła
- wiórki kokosowe - do obsypania boków tortu (po schłodzeniu)
- dekoracja - czipsy kokosowe + czub świeżego ananasa
Wszystkie składniki, poza wiórkami, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
Składanie tortu (w tortownicy):
Blat kakaowy -- 1/2 kremu ananasowego -- blat kakaowy -- pozostała część kremu -- beza kokosowa -- wstawić na ok. 2h. do lodówki, do schłodzenia -- wylać ganache -- chłodzić kolejne 5-6h, a najlepiej całą noc -- delikatnie okroić tort w tortownicy, odpiąć obręcz, wysunąć tort i obsypać jego boki wiórkami kokosowymi
wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuń