Puszyste jak chmurka ciasto, a w nim zatopiony lekki mus jabłkowy.
Do tego kawa zbożowa i mamy idealny deser!
Moje dzieci ją uwielbiają :)
Zapraszam na szarlotkę ucieraną!
Szarlotka ucierana
(składniki na tortownicę o średnicy 20cm)
szklanka = 250ml
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 jajka (w temp. pokojowej, wyjęte z lodówki min. 4h przed przygotowaniem)
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki prażonych jabłek (z ok. 4-5 jabłek)
Ciągle ucierając dodawać po 1 jajku i po pół łyżki mąki ziemniaczanej.
Zmniajszamy obroty miksera, ale nadal miksując, wsypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem.
Ucieramy aż ciasto będzie jednolite i lśniące.
3/4 ciasta przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy i wykładamy mus jabłkowy.
Następnie wykładamy pozostałą część ciasta.
Wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 40 min. (do zezłocenia)
Po upieczeniu studzić w formie.
Przed podaniem sowicie oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz