To doskonały wybór.
Można z nich wyczarować naprawdę wyśmienite i pięknie prezentujące się dania na słodko.
Ja dla swojego Połówka przygotowałam warstwowy deser składający się z kremu twarożkowego, musu truskawkowego oraz biszkoptów.
Nic prostszego, ale jaki smak!
Przed podaniem możecie zetrzeć na wierzch czekoladę :)
Truskawkowy fool
(składniki na 5 porcji do szkl. o poj. 200 ml)
- 125 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 100 ml śmietanki UHT 36% (schłodzonej)
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 50 g twarożku (dałam Mój Ulubiony; można go całkowicie pominąć)
- 15 okrągłych biszkoptów
- 250 g truskawek (użyłam mrożonych) + 2 łyżeczki cukru pudru
Truskawki rozmrozić. Zblendować z cukrem pudrem na mus.
Serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder umieścić w misie.
Ubić na najwyższych obrotach miksera na gładki, puszysty krem.
Dodać twarożek i szybko zmiksować na najwyższych obrotach - tylko do połączenia składników!
Na dno każdej szklanki rozkruszyć po 1 biszkopcie.
Następnie nałożyć po ok. 2 łyżki kremu.
Na krem wyłożyć po 2 łyżki musu truskawkowego.
Następnie ponownie skruszyć, tym razem po 2 biszkopty.
Kolejną warstwą jest 1 łyżka kremu, a wierz stanowi 1 łyżka musu.
Można zetrzeć na wierzch czekoladę.
Schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz