Maślano-śmietankowy krem w połączeniu z ulubioną galaretką.
Smakują nie tylko najmłodszym.
Przepis możecie wykorzystać jako deser walentynkowy.
Po ozdobieniu białą czekoladą i odpowiednimi dodatkami (np. maczkiem cukrowym lub cukrowymi serduszkami) prezentują się naprawdę uroczo :)
Wafle z galaretką
- 1 paczka wafli/andrutów suchych tzw. tortowych
- 250 g masła/margaryny
- 250 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 1 czubata łyżka cukru
- 2 galaretki w ulubionym smaku (użyłam wiśniowych)
- szczypta barwnika spożywczego dla wzmocnienia koloru (można pominąć)
W rondelku rozpuścić margarynę.
Wsypać cukier i powoli podgrzewając całkowicie go rozpuścić.
Nadal podgrzewając wlać śmietanę - dokładnie wymieszać.
Ciągle podgrzewając wsypać galaretki.
Dokładnie wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia.
Zagotować.
Gorącą masą przekładać wafle.
Przełożony wafel obciążyć (np. deską i książką) i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.
Dodatkowo
- 4-5 kostek białej czekolady
- maczek cukrowy
Wystudzony wafel porcjować wg upodobania.
Kanciki wafelków zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i maczać w maczku.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wyglądają słodko :)
OdpowiedzUsuńAleż urocze! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/