Zwolenników nadzienia budyniowego zapraszam po przepis na ptysie.
Dzisiejszy wypiek będzie nadziany kremem kakaowym.
Eklerki oblałam błyszczącą, przepyszną kawową polewą.
Naprawdę rozpływały się w ustach.
P.S.: tak, cząstkę "mini" piszemy łącznie :)
Eklerki
Ciasto parzone:
- 100 g masła
- 185 ml wody
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
Wodę zagotować z tłuszczem, dodać mąkę i sól, energicznie mieszając, podgrzewać na małym ogniu ok. 1-1,5 min.
Masę przestudzić. Przygotować jajka. Wbijać po jednym.
Po wbiciu każdego jajka miksować na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
Po wbiciu ostatniego jajka miksować jeszcze ok. 3 min.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M (tzw. otwarta gwiazda).
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać eklery.
Pieczenie:
Temperatura: 200ºC
Czas: 30 min.
Eklery wystudzić i przekroić wzdłuż.
Krem kakaowy
- 125 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 75 ml śmietanki UHT 30%/36% (schłodzonej)
- 20 g cukru pudru
- 10 g gorzkiego kakao
Wszystkie składniki umieścić w misie.
Ubić na najwyższych obrotach miksera na gładki, puszysty krem.
Nadziewać eklery.
Polewa kawowa
- 50 g czekolady mlecznej/deserowej
- 35 ml śmietanki UHT 30%/36%
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 10 g masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku.
Powoli podgrzewając rozpuścić do otrzymania gładkiej polewy.
Polewać przełożone kremem eklery.
Dodatkowo
Mini pyszności! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)!
OdpowiedzUsuń