Sprawdzi się w tortach bezowych, biszkoptach, a nawet deserach pucharkowych lub po prostu jako sos do lodów.
Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.
Warto mieć go w lodówce.
Lemon curd
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 120 g masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
W garnku umieszczamy żółtka i cukier - łączymy rózgą kuchenną do powstania kremowej, jasnej masy.
Włączamy palnik i, ciągle mieszając, podgrzewamy.
Po chwili dodajemy masło i sok z cytryny.
Mieszamy do rozpuszczenia się masła.
Podgrzewamy do zagotowania, aż krem zacznie gęstnieć.
Wrzucamy skórkę z cytryny i całość przecedzamy przez sito.
Chłodzimy curd. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz