Nie wyrzucajcie go!
Weźcie konfiturę, kajmak i duuuuuuuuużo alkoholu.
Będą bajaderki! :)
Bajaderki
- 330 g ciasta (babki, ucieranego, czekoladowego, biszkoptu, kruchego, itp.)
- 100 g powideł śliwkowych
- 50 ml ajerkoniaku
- 50-100 ml rumu
- 50-70 g masy kajmakowej
- do obtoczenia: kilka sztuk zblendowanych na pył okrągłych biszkoptów
Ciasta z grubsza pokruszyć do miski.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką na wilgotną masę, z której da się formować.
W razie potrzeby dać więcej alkoholu lub powideł/kajmaku.
Kształtować kulki i obtaczać w dowolnej posypce (wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki, sezam, kakao).
Można schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz