Więc jeśli macie nadwyżkę w zamrażarce, a nie przepadacie za bezami, to jest właśnie wypiek dla Was!
Ciasto jest wilgotne, sycące i lubiane przez dzieci.
Można je upiec z samym makiem lub z dodatkiem wiórków kokosowych.
Polecam!
Piegusek z białek
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 19cm lub keksówki 30x11)
- 200 g białek (białka z ok. 6 jaj)
- szczypta soli
- 110 g cukru
- 130 g mąki pszennej typ 450
- 130 g suchego maku niebieskiego (bądź suchego maku mielonego)
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 20 ml oleju (użyłam z pestek winogron)
- 30 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny (można pominąć)
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
Łyżka po łyżce dodawać cukier, następnie dodać przesianą mąkę, mak i wiórki - delikatnie wymieszać.
Wlać masło, olej i sok z cytryny - delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku.
Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 45-55 min. (do suchego patyczka)
Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 45-55 min. (do suchego patyczka)
Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne. Jak w opisie wilgotne. Polecam.
OdpowiedzUsuń