Ta tarta to niesamowite połączenie smakowe: karmel, solone krakersy, czekoladowy ganache i trufle <3
Czeko odlot!
Musicie spróbować!
Tarta truflowa
(składniki na formę 35x11)
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 30 g mąki krupczatki
- 80 g zimnego masła
- 45 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 30-45 min.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę.
Ponownie schłodzić ok. 10-15 min.
Po tym czasie nakłuć ciasto widelcem i obciążyć (przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia i wysypać na to np. suchą ciecierzycę/groch/fasolę/ryż).
Nie smaruję formy masłem, ani nie wykładam papierem.
Mam jednak formę nieprzywierającą.
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.
Pieczenie I
Temperatura: 180ºC
Czas: 12-13 min.
Uwaga!
Następnie należy zdjąć obciążenie z ciasta i piec ciasto kolejne 5-7 min. (do zezłocenia).
Ganache + dodatki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%/36%
- 45 g masła
- 4 łyżki masy kajmakowej
- ok. 5-6 sztuk solonych krakersów
- ok. 5-6 sztuk cukierków typu trufle
Na schłodzone ciasto wyłożyć masę kajmakową, a na nie krakersy.
Następnie wylać ganache a w niego wtopić pokrojone na kawałki cukierki.
Schłodzić przed podaniem min. 1 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz