Bywało u nas na jesienne i zimowe kolacje albo podwieczorki.
Sukcesem tego deseru jest dobrze ugotowany ryż.
I właściwie o to w tym przepisie chodzi.
Ryż jest kremowy, delikatny, puszysty, ale nie rozpada się.
W połączeniu z prażonymi jabłkami tworzą sycącą przekąskę.
Możecie oczywiście podać go z innymi, ulubionymi owocami bądź konfiturami.
Polecam!
Ryż na mleku z jabłkami
(składniki na 2 porcje)
- 100 g ryżu okrągłego lub do arborio
- 320 ml mleka (dokładnie tyle!)
- 1 płaska łyżka cukru
- szczypta soli
- 55 ml wrzącego mleka (przygotować dodatkowo, do już ugotowanego ryżu)
- do podania: prażone jabłka z cynamonem, świeże owoce, kleks śmietany
Mleko zagotować w garnku, wrzucić ryż i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 13 min. od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dolać pozostałe 55 ml mleka, wsypać cukier i sól.
Całość wymieszać i gotować pod przykryciem jeszcze 5 min.
Wyłączyć palnik i pozostawić jeszcze 5 min. pod przykryciem.
Ryż na mleku podawać z ulubionymi dodatkami.
Uwielbiam :) Zdecydowanie mój smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Często taki robię ;) Jest pyszny!
OdpowiedzUsuń