7.03.2021

Flaczki z boczniaków

Bardzo lubię flaczki, ale ani mój mąż, ani dzieci nie przepadają za tą zupą :D
Koniecznie chciałam spróbować wersji z boczniakami zamiast podrobów wołowych.

Przygotowałam je na rosole.
Doprawiłam sporą ilością majeranku i smażoną cebulką.

Wyszło pysznie!

Mąż nie mógł uwierzyć, że to grzyby.

Flaczki są bardzo sycące, to tzw. "zupa siła"!

Podane z kromką żytniego chleba rozgrzewają brzuszek na długie godziny :)

flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
(składniki na ok. 1.5-2 litry zupy)
  • 1.25-1.5 l rosołu/bulionu
  • 125 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, kozieradka mielona
  • olej do smażenia cebulki
  • natka pietruszki
Umyć i obrać warzywa. 
Na patelni smażyć 5 min. pokrojoną w plasterki marchewkę, startą na grubych okach pietruszkę, pokrojone w paski boczniaki i pokrojone w kostkę ziemniaki. 
Do garnka wlać rosół - zagotować i wrzucić podsmażone warzywa. 
Przecisnąć przez praskę czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków. 
Na patelni po warzywach podsmażyć na wolniutkim ogniu pokrojoną w kostkę cebulę (trzeba dać sporo oleju i należy smażyć 30min.). 
Cebulę maksymalnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do zupy. 
Dodać koncentrat. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, kozieradką i gałką. 
Przed podaniem posypać świeżą natką. Podawać z żytnim pieczywem.

Swoje flaczki ugotowałam w rewelacyjnym garnku żeliwnym, który długo trzyma ciepło.
Na hasło MYCAPRICE kupicie ten garnek (i wszystkie, nawet przecenione produkty) w sklepie www.zwilling.pl z 10% rabatem.

boczniaki przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger