To niebanalne połączenie jasnego i ciemnego ciasta drożdżowego zaskoczy gości i domowników.
Delikatna i puszysta jak piórko chałka smakuje z dżemem, kremem czekoladowym albo z samym masłem.
Upiekłam ją w dedykowanej do chleba tostowego foremce.
Idealnie sięgnęła wierzchu blaszki, nie przywierając do niej.
Zapraszam na chałkę!
P.S.: Czy Wy też dostrzegacie ten znak zapytania w przekroju babki? :D
Babka drożdżowa dwukolorowa
(składniki na foremkę do chleba tostowego o wymiarach 11x20 cm)
Ciasto jasne
- 15 g świeżych drożdży
- 175 g mąki
- 75 ml mleka
- 1 całe jajko
- 20 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
Drożdże rozpuścić w mleku - wlać do miski.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto robotem z hakiem przez ok. 7 min.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na podsypany mąką blat i podzielić na 6 równych wałeczków.
Ciasto ciemne
- 15 g świeżych drożdży
- 175 g mąki
- 85 ml mleka
- 1 całe jajko
- 20 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 10 g gorzkiego kakao
Drożdże rozpuścić w mleku - wlać do miski po jasnym cieście (nie trzeba jej myć).
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto robotem z hakiem przez ok. 7 min.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na podsypany mąką blat i podzielić na 6 równych wałeczków.
Wałeczki ciasta układać naprzemiennie w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremce.
Zamknąć foremkę.
W takiej foremce piekłam tę chałkę.
Jest wysoka i zamykana.
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 55 min.
Fantastyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiłe słowa <3
Usuń