Ten makowiec przygotujecie w niecałe 15 min.!
Dodatkowo należy doliczyć tylko czas na pieczenie.
Ciasto jest wilgotne, soczyste i niezwykle delikatne*.
Wszystko dzięki porządnie ubitym jajkom.
Makowiec może stanowić wyborny tort, albo upieczony na klasycznej blaszce, tradycyjny makowiec.
Wszystko zależy od Was.
Spód - nie jest konieczny, jeśli jednak lubicie ciasta ze spodami, możecie użyć herbatników, okrągłych biszkoptów czy pokruszonych kruchych ciastek wymieszanych z masłem.
Voilà!
* o ile nie będziecie go trzymać w lodówce.
Makowce przechowywane w lodówce stają się suche.
Można je trzymać w chłodzie, jednak najlepiej w temp. pokojowej.
Ekspresowy makowiec
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 22-24cm)
- 850 g gotowej masy makowej
- 8 jaj
- 130 g cukru pudru
- 3 łyżki bułki tartej/kaszy manny
- 1,5 płaskiej łyżki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki mielonych orzechów
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
Bułkę tartą, mąkę, zmielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia połączyć w miseczce.
Odstawić.
Całe jajka wbić do misy, wsypać cukier i ubijać na gęstą, jasną masę ok. 9-10 min.
Nadal miksując dodawać, łyżka po łyżce, masę makową.
Na końcu dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: 40 min., po tym czasie zakładamy "kapelusz" z folii aluminiowej i pieczemy kolejne 35 min. (to tzw. suchego patyczka)
Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
Makowiec można udekorować lukrem albo posypać cukrem pudrem i ułożyć kilka kandyzowanych wiśni.
żródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html (zmodyfikowany)
O, przepis Kasi z Gotuję, bo lubię.
OdpowiedzUsuńDokładnie, po drobnych modyfikacjach :)
Usuń