Tort kajmakowy, z dżemem porzeczkowym idealnie sprawdzi się w tej roli.
Goście będą zachwyceni smakiem - delikatne biszkopty przełożone słodkim kremem i przełamane kwaskowatą nutą.
Wbrew pozorom tort nie jest czasochłonny, a jest naprawdę efektowny!
Tort kajmakowy
(składniki na tortownicę o średnicy 24 cm)
- 6 jajek
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadal miksując dodajemy, łyżka po łyżce, cukier puder oraz cukier waniliowy.
Następnie dodajemy po 1 żółtku, po każdym miksując do porządnego połączenia się składników.
Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajeczno-cukrowej.
Łączymy delikatnie szpatułką.
Na końcu dodajemy olej i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka)
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.
Krem kajmakowy + dodatki
- puszka masy kajmakowej (400-460 g)
- 200 g miękkiego masła
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- masa kajmakowa do dekoracji
- ryż preparowany i kulki czekoladowe do dekoracji
- 3 połówki brzoskwiń z puszki
Masło ubić na puszystą masę.
Stopniowo dodawać kajmak.
Jeden z blatów przełożyć masą kajmakową, uprzednio wykładając pokrojone na plasterki brzoskwinie, a na drugi wyłożyć dżem porzeczkowy.
Boki posmarować kremem kajmakowym i obsypać ryżem.
Schłodzić min. 3 h przed podaniem.
Piękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie i smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki! Jest wyśmienity! :)
Usuń