To pierwsze ciastka z maszynki, który raczyły się wycisnąć...
Prób było kilka i już wiem w czym tkwi problem!
W choince, tak, w choince...
Uparcie próbowałam wycisnąć akurat ten kształt, a on za nic nie chciał wyjść.
Nie można też takich ciastek piec na papierze do pieczenia - również nie wyjdą z tuby.
Blachę smarujemy tylko masłem i bezpośrednio na nie wyciskamy ciastka.
Zapraszam!
Cytrynowe ciastka z maszynki
(składniki na ok. 32 sztuki)
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 55 g mąki kukurydzianej
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 żółtko
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem.
Dodać żółtko i szybko zmiksować.
Dodać resztę składników i miksować na wolnych obrotach do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto włożyć do szprycy.
Wyciskać ciasta na blachę wysmarowaną wyłącznie masłem.
Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 8-10 min. (do zezłocenia)
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 8-10 min. (do zezłocenia)
Ciastka studzić na kratce.
ja mam za sobą kilka mniej lub bardziej udanych prób, muszę wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, może się uda!
Usuń