Smakują jak muffiny - są wilgotne i sycące.
Ananasy idealnie z nim współgrają.
Odwrócone donaty urzekają też swoim nietypowym wyglądem.
Można je udekorować świeżymi owocami i/lub bitą śmietaną.
Polecam!
Odwrócone donaty z ananasami
(składniki na 10-12 sztuk)
Ciasto
- 150 g przesianej mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 ml oleju lub stopionego masła
- 125 ml syropu z ananasów
Dodatkowo
- puszka ananasów w plastrach
- ok. 2-3 łyżek brązowego cukru
- kandyzowane wiśnie, bita śmietana, świeże owoce
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
Foremkę do donatów wysmarować masłem i w każdy dołek nasypać trochę brązowego cukru.
Włożyć w każdy otwór po plastrze ananasa.
Na ananasy nałożyć ciasto (po same brzegi foremki).
Pieczenie:
Temperatura: 170°C
Czas: 45-50 min. (do zezłocenia)
Gorące donaty wyjąć na kratkę i wystudzić.
Każde ciastko udekorować przed podaniem kandyzowaną wiśnią lub innymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz