Ale traktuję mój blog jako wielki przepisownik, w którym nic się nie zgubi i chcę mieć ten przepis tutaj :)
A że takie pączki bardzo dobrze się fotografuje, to tym bardziej postanowiłam je zrobić.
Są bardzo smaczne - delikatne, pulchne i nie tak tłuste jak klasyczne.
Można je nadziać powidłami, a wierzch udekorować lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Dodając ulubiony olejek (np. migdałowy czy pomarańczowy) nadacie im kuszącego aromatu.
Polecam te małe pączki - są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Pączki z serka homogenizowanego
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 200 g mąki pszennej T450
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- tłuszcz w 1/3 szklanki (do maczania łyżki)
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gęste, klejące ciasto.
W cieście nie może być grudek.
Powoli rozgrzać tłuszcz do smażenia.
Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę ok. 175-180°C nabrać porcję ciasta łyżką (warto to zrobić np. miarką do kawy lub małą gałkownicą - wtedy pączki będą miały ładny, okrągły kształt. Można też "ukulać" pączuszka w natłuszczonych dłoniach), która była zanurzona w oleju.
Porcje ciasta wkładamy na tłuszcz i smażymy do zezłocenia.
Pączki same się obracają w tłuszczu.
Gdy nabiorą odpowiedniego koloru, wyciągamy je i odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe pączki z serka homogenizowanego można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz