Przepis na ten pyszny orzechowiec otrzymałam od jednej z obserwatorek na moim Instagramie.
Nie byłabym sobą, gdybym go nieco nie zmodyfikowała - a było to dodanie warstwy porzeczkowej.
Ten krok można całkowicie pominąć, ale kwaskowata warstwa naprawdę fajnie przełamuje słodycz orzechów w karmelu.
Ciasto jest wyborne! Uwielbiam wszystkie wypieki z orzechami, więc wiedziałam, że ten przepis przypadnie mi do gustu.
Wypiek nie należy do tanich - są w nim aż 2 kostki masła i sporo orzechów, ale raz na jakiś czas myślę, że można sobie pozwolić na takie luksusy ;)
Zachęcam do przygotowania go na przyjęcie Sylwestrowe lub noworoczny deser.
Ciasto Pleban - czyli orzechowiec z porzeczkową nutą.
(składniki na formę o wymiarach 22cmx32cm)
szklanka = 250ml
(składniki na formę o wymiarach 22cmx32cm)
szklanka = 250ml
Ciasto kruche
280 g mąki pszennej T450
200 g zimnego masła
2 całe jajka
1 żółtko
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki: 4-5 łyżek dżemu porzeczkowego
280 g mąki pszennej T450
200 g zimnego masła
2 całe jajka
1 żółtko
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki: 4-5 łyżek dżemu porzeczkowego
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić ciasto.
Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i wstawić na 30min. do lodówki.
W tym czasie przygotować polewę.
Polewa z orzechami
250 g orzechów
200 g masła
3 duże łyżki miodu
1 szklanka cukru
2 duże łyżki mleka
Orzechy posiekać orzechy na spore kawałki.
Wszystkie składniki polewy umieścić w rondlu, zagotować i gotować 10min.
Odstawić do przestygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części.
Każdą z nich rozwałkować, podsypując mąką.
Pierwszą część wsadzić do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na nią wyłożyć 4-5 łyżek dżemu porzeczkowego.
Warstwę z dżemem przykryć drugim płatem ciasta.
Na wierzch wylać polewę.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części.
Każdą z nich rozwałkować, podsypując mąką.
Pierwszą część wsadzić do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na nią wyłożyć 4-5 łyżek dżemu porzeczkowego.
Warstwę z dżemem przykryć drugim płatem ciasta.
Na wierzch wylać polewę.
Całość piec 30min. w 190ºC
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz