18.12.2021

Świąteczny sernik na zimno

 Chciałabym Wam zaproponować ciasto bez pieczenia, które pięknie prezentuje się w przekroju.

Wnętrze to cytrynowy sernik z makiem, a na wierzchu mamy soczyste wiśnie zatopione w wiśniowej galaretce.

Całość zrobiona była w keksówce, którą wyłożyłam okrągłymi biszkoptami.

Masa serowa, dzięki dużej ilości słodkiej śmietanki jest niezwykle puszysta i delikatna.

Bardzo polecam!

sernik na zimno

Świąteczny cytrynowy sernik na zimno z makiem i wiśniami
(składniki na 2 keksówki o wymiarach 28x12cm lub jedną formę o wymiarach 31x21)
  • 32 okrągłe biszkopty
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni (450 g; nie rozmrażać)
  • 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 400 ml wrzątku
  • 400 g twarogu wiaderkowego (użyłam Wieluń "Mój ulubiony)
  • 1 galaretka cytrynowa + 1 płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczone w 100 ml wrzątku
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka suchego maku
Keksówki wyłożyć folią spożywczą.
Na do keksówek wysypać po ok 225 g wiśni.
Zamrożone wiśnie zalać galaretką wiśniową (rozdzielić galaretkę po równo na dwie keksówki).
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki (dzięki zamrożonym wiśniom następuje to bardzo szybko). Gdy galaretka stężeje, wyłożyć na niej biszkopty.
Biszkopty wyłożyć również na bokach formy.

W czasie tężenia galaretki wiśniowej należy przygotować masę sernikową.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Odstawić.
Śmietankę ubić na sztywno.
Do śmietanki dodać twaróg i mak i zmiksować tylko do połączenia się składników.
Do tężejącej galaretki cytrynowej i żelatyny dodać 2 łyżki masy sernikowej - wymieszać dokładnie.
Zahartowaną galaretkę wlać do pozostałej masy sernikowej i zmiksować.
Masę sernikową wyłożyć między biszkopty i wyrównać, na wierzch ponownie ułożyć biszkopty.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wyłożyć ciasto na paterę, odwracając je do góry dnem.
Odkleić delikatnie folię spożywczą.


sernik świąteczny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger