Brzoskwinie są delikatnie korzenne, pikantne i soczyste.
Będą pasowały do świątecznych mięs na ciepło i na zimno, do pasztetów oraz serów.
Idealnie też sprawdzą się w roli upominku dla najbliższych.
Brzoskwinie z przyprawami
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 laska cynamonu
- 3 goździki
- 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 5-6 plasterków świeżego chilli (można zastąpić 1/4 łyżeczki płatków chilli)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
Zawartość puszek (owoce+syrop) wlać do garnka.
Obrać imbir i pokroić w plasterki. Dodać do brzoskwiń.
Dodać pozostałe składniki.
Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 min.
Gorące brzoskwinie wraz z dodatkami przełożyć do słoika i zakręcić.
Ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Jeśli chcemy, żeby dłużej postały, można zapasteryzować.
źródło: Nigella ekspresowo, Polsat Food Network
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz